Greek mothers

Μαμά, έμαθα να ζυμώνω ψωμί!

Όλα να τα περιμένεις από παιδί στην ξενιτιά.

Ιδανικές συνθήκες: 5 Ελληνίδες συγκάτοικοι 24-34 ετών, 2 από αυτές ικανότατες μαγείρισσες και οι άλλες 3 να το παλεύουν. Αν υπάρχει αγάπη, γίνονται θαύματα! Να φτιάχνεις ζύμη, να ανοίγεις φύλλο, να δημιουργείς στην κουζίνα. Βασικό συστατικό όλων είπαμε – η αγάπη.

Για να έχεις λοιπόν το φρέσκο ψωμάκι σου, και όχι το πλαστικό άγευστο της Αγγλίας γράφε:

Αφού έχεις πλύνει και στεγνώσει τον πάγκο της κουζίνας σου (ή το τραπέζι σου) σε μια μεγάλη λεκάνη βάζεις:

4 κούπες white strong flour (του Lidl είναι φτηνό και καλό)

1 φακελάκι μαγιά (yeast, πάλι απ’ το Lidl)

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1 ζάχαρη ή 1/4 της κούπας ζάχαρη (για νόστιμο γλυκό ψωμί που πίστεψέ με θα κάνει τα σάντουιτς σου να πάρουν άλλο νόημα!!)

Και τα ανακατεύεις με την παλάμη σου.

Έπειτα προσθέτεις:

1 κούπα νερό χλιαρό προς ζεστό, και ανακατεύεις, αρχίζεις το ζύμωμα, με μπουνίτσες, παλεύεις με το ζυμάρι 5 λεπτάκια! Προσθέτεις λίγο vegetable oil και ενώ έχει γίνει ένα ζυμαράκι σαν πλαστελίνη (αν όχι δεν πειράζει) το βγάζεις από τη λεκάνη και συνεχίζεις το ζύμωμα (μπουνίτσες) στον καθαρό πάγκο της κουζίνας σου (ή στο τραπέζι σου)! Η ζύμη σου έχει πετύχει αν δε “σκίζεται” και είναι μαλακή σαν πλαστελίνη. Την τοποθετείς αυτήν την μπαλίτσα πια στη λεκάνη πάλι, χαράζεις έναν σταυρό με το μαχαίρι, καλύπτεις τη λεκάνη με cling film και από πάνω βάζεις μια στεγνή πετσέτα και όλο αυτό κοντά σε καλοριφέρ (για να φουσκώσει το ζυμάρι). Το αφήνεις μιάμιση ώρα. Έπειτα με προσοχή το βγάζεις και το βάζεις ομοιόμορφα στην ορθογώνια φόρμα για ψωμί χωρίς να το πιέζεις. Η μία από τις 2 φόρμες που χρησιμοποιώ είναι αυτή! Περιμένεις τουλάχιστον 20′ να φουσκώσει και εκεί, χαράζεις αν θες γραμμές πλάγιες και έπειτα τοποθετείς τη φόρμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 – 230 βαθμούς! Βγάλε το ψωμί απ’ το φούρνο περίπου μισή ώρα μετά! Ελπίζω να μη το φας όλο έτσι όπως είναι ζεστό!..

Πολύ φτηνή loaf pan (£0,70) μπορείς να βρεις στο εκπληκτικό home bargains! Δε θα σου κρατήσει πολύ όμως, η κάλυψη της εσωτερικής επιφάνειας θα αρχίσει να φεύγει και δεν είναι πολύ υγιεινό αυτό όπως ξέρεις…

*Το ψωμί στη φωτογραφία είναι της Jo’s Inspirations

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s