Greeks teaching

Στα χαμηλά, μα τι μου έκανε εντύπωση :)

Να είσαι έτοιμος να ταπεινωθείς. Με μεταπτυχιακό να πλένεις πλαστικά ποτηράκια γεμάτα λευκή ξεραμένη μπογιά με λίγο detergent (washing up liquid) και cloth με τον παραδοσιακό Βρετανικό τρόπο σε έναν νεροχύτη στην τάξη την ώρα που τα παιδιά κάνουν μάθημα με τον δάσκαλο. Να υπακούς και να ακολουθείς εντολές, να ξύνεις μολύβια, να κόβεις φωτοτυπίες στην guillotine, να πλαστικοποιείς Α3. Να τρίβεις με υγρό vettex ενα τραπέζι από στεγνές νερομπογιές. Και όλα αυτά με ευχαρίστηση! Γιατί κάθετι στη ζωή είναι μάθημα!!


 Αυτά θα συναντήσεις αν αρχίσεις ως εθελοντής (απαραίτητο πιστεύω σε οποιαδήποτε βαθμίδα του Αγγλικού εκπαιδευτικού συστήματος και αν θέλεις να διδάξεις) ή Τeaching Assistant (TA). Επίσης, ένας TA στα Primary Schools βοηθάει τον δάσκαλο κατά τη διάρκεια του μαθήματος, και αναλαμβάνει να κάνει κάποιες δραστηριότητες μέσα στην ημέρα (8.45 – 15.30, αν και κάθε σχολείο έχει διαφορετικό timetable). Προσωπικά διδάσκω στη βαθμίδα KS1, year 1 και 2, και όταν είμαι ΤΑ αναλαμβάνω phonics (διδασκαλία φωνημάτων, γραφημάτων, sounding, segmenting, blending), guided reading (teaching reading in a group of 5-8 Chn), listening to read (LT) (να ακούς το μαθητή να σου διαβάζει το βιβλίο που έχει δανειστεί για να το διαβάζει με τους grown-ups στο σπίτι του και να γράφεις σχόλια σε φόρμες στο ring binder folder αλλά και στο homeschool diary του μαθητή, το οποίο είναι το τετραδιάκι ανάγνωσης που παίρνει σπίτι και στο οποίο γράφουν και οι γονείς σχόλια για την ανάγνωση του παιδιού).

Κάποια βασικά που μου έκαναν εντύπωση.

Βιβλία δεν υπάρχουν. Όταν λένε books αναφέρονται στα λεπτά Α4 τετράδια (exercise books) τα οποία μένουν σε plastic trays στην τάξη και έχει 3 κάθε παιδί. Κόκκινο είναι συνήθως το “literacy book” (με οριζόντιες γραμμές), μπλε το “numeracy/exercise/maths book” (με τετραγωνάκια) και πράσινο αυτό για τα projects. Μία από τις δουλειές του TA είναι να φροντίζει όλες οι φωτοτυπίες να είναι σωστά κομμένες και κολλημένες στα τετράδια αυτά για το επόμενο μάθημα. Πάντα κάθε φωτοτυπία έχει το LO (Learning Objective) της δραστηριότητας. Αφού έχει δοθεί το input στο μάθημα, τα παιδιά πάνε στα τραπέζια τους, με την αντίστοιχη ομάδα τους και κάνουν τη δραστηριότητα στο book τους.

Δεν υπάρχει φασαρία, άγχος και ένταση στις τάξεις αλλά μια γενική ηρεμία. Με απλές τεχνικές οι δάσκαλοι καταφέρνουν να κρατούν την τάξη και την πειθαρχία, με απλούς και πρακτικούς τρόπους τους οποίους τους μαθαίνεις απλά και μόνο παρατηρώντας. Απίστευτο το πόσο πολύ έχει επιδράσει πάνω μου ως καθηγήτρια το observation που έκανα 3 μήνες μέσα από τον εθελοντισμό! Ο τρόπος που διδάσκω και μιλώ στα παιδιά έχει αλλάξει!

Ακόμα και οι συνάδελφοι σε σέβονται, πάντα είναι ευγενικοί – ναι είναι “κρύοι” ή και “παγεροί” μερικές φορές, αλλά το προτιμώ από το ενθουσιώδες, ψεύτικο και φτηνό “σε πουλάω και σε αγοράζω” της Ελληνικής νοοτροπίας. Κατά μία έννοια, είναι αληθινοί!

Δε διορθώνουμε τα παιδιά αλλά τα αφήνουμε να ανακαλύψουν και να εκφραστούν. Δεν τα περιορίζουμε. Παιδιά με αυτισμό, υπερκινητικότητα, δυσλεξία συνεργάζονται άψογα στην τάξη με τη βοήθεια κάποιου TA ή SEN (Special Educational Needs) TA και αλληλεπιδρούν με τα υπόλοιπα παιδιά. Το διδακτικό υλικό πάντα είναι προσαρμοσμένο στα 3 επίπεδα μαθητών HA (High Ability/Attainers), MA (Middle Ability/Attainers), LA (Lower Ability/Attainers) και πάντα υπάρχει ξεχωριστό υλικό ακόμα πιο απλοποιημένο για αυτά τα παιδιά, τα οποία κυρίως δουλεύουν σε ατομικό επίπεδο με κάποιον TA, ο οποίος βεβαίως σέβεται τα όρια του παιδιού και με συχνά διαλείμματα και άλλες τεχνικές καταφέρνει να κρατήσει το παιδί υπό έλεγχο μέσα στην τάξη. Σε κάποια σχολεία υπάρχει multi-sensory room για παιδιά με αυτισμό.

Αυτά τα ολίγα για αρχή.. Έπεται συνέχεια…

Advertisements

6 thoughts on “Στα χαμηλά, μα τι μου έκανε εντύπωση :)

  1. Πολυ ωραια οπως τα λες. Ομως με τις 55 λιρες που παιρνεις την ημερα, ισα ισα που φτανουν για το ενοικιο το οποιο ειναι γυρω στις ενιακοσιες λιρες, και πως ζεις? επισης ποσα χρονια πρεπει να εισαι βοηθος για να γινεις καθηγητης? και ο ρατσισμος που ειπες ειναι εντονος? πως τον αντιμετωπιζεις? και ειναι ρατσιστες προς ολες τις εθνικοτητες η μονο προς τους Ελληνες? συγγνωμη, αλλα το αρθρο σου με γεμισε αποριες. Αν θες μπορεις να απαντησεις.

    Like

    1. Ενοίκιο άνετα βρίσκεις με £100 την εβδομάδα. Μπορεί μήνες, μπορεί χρόνια, αλλά μπορεί και καθόλου καιρό να μη σου πάρει και να γίνεις κατ’ ευθείαν δάσκαλος. Αν είσαι αρκετά ικανός μπορείς αμέσως να γίνεις δάσκαλος (αφού έχεις το qts). Οι περισσότεροι όμως θέλουν λίγο χρόνο να προσαρμοστούν, όταν είσαι βοηθός παρατηρείς και τον δάσκαλο και γενικά πολλά που γίνονται μέσα στην Αγγλική τάξη και σε βοηθάει σημαντικά αυτό. Δεν είναι πολύ έντονος ο ρατσισμός, τον βιώνω όμως (είμαι Κεντρική Αγγλία). Στο Λονδίνο δεν είναι έτσι. Πιο πολύ το ύφος τους και η ψυχρότητα κάποιες φορές. Ελπίζω να σου έλυσα τις απορίες 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s