Greek teachers · QTS · Steps

Τα βήματα.

Θέλεις να φύγεις Αγγλία για δουλειά (με προϋπόθεση βέβαια να γνωρίζεις άπταιστα τη γλώσσα); Έχεις πτυχίο ΑΕΙ (ξένης) φιλολογίας, μαθηματικού, φυσικού, νηπιαγωγού, δημοτικής εκπαίδευσης, ψυχολογίας, φυσικής αγωγής (ΤΕΦΑΑ) ή κοινωνικής θεολογίας; Μπορείς να διδάξεις το αντικείμενό σου (και όχι μόνο!) σε Αγγλικά σχολεία! (Προσοχή! Χωρίς Αγγλική εμπειρία πια δεν προσλαμβάνουν εκπαιδευτικούς, με εξαίρεση στο Λονδίνο. Σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να δώσει εικονικές ελπίδες, καθώς τα πράγματα πια έχουν αλλάξει πολύ.)

 

DSC_0049Λοιπόν, πήγαινε στη Γραμματεία της Σχολής σου και ζήτα το πτυχίο σου και την αναλυτική βαθμολογία! Έπειτα να τα μεταφράσεις επίσημα (με σφραγίδα μεταφραστή). Όλα αυτά (Ελληνικά πρωτότυπα και Αγγλικές μεταφράσεις τους) τα σκανάρεις σε ένα αρχείο και σκανάρεις το διαβατήριο ή την ταυτότητά σου και τα καταθέτεις αυτά online εδώ. Σε 3 εβδομάδες το πολύ (αν και λένε ότι παίρνει μέχρι 3 μήνες και να μην τους ενοχλήσεις νωρίτερα) θα λάβεις στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο το QTS (ένα αρχείο pdf) με τον Teacher Reference Number σου! Αν όχι, στείλε τους email (qts.enquiries@education.gsi.gov.uk) εξηγώντας τους πότε έκανες την αίτηση και πως δεν το έχεις λάβει ακόμα. Εγώ έκανα αίτηση (ανέβασα όλα τα χαρτιά μου online) στις 9 Ιουνίου 2015 και 29 Οκτώβρη τους έστειλα email. Την ίδια μέρα μου έστειλαν το QTS μου το οποίο είχε εκδοθεί από τις 22 Ιουνίου…!!!! Οπότε αν δεις ότι αργεί και δεν το έχεις λάβει στις 3 εβδομάδες στείλε τους..! (Προσοχή! Καλύτερα να πάρεις το QTS ακολουθώντας άλλη πορεία. Teamteach, School direct και PGCE είναι κάποιες καλύτερες προοπτικές, από το να αποκτήσεις το QTS με τον τρόπο που σου προτείνουμε εδώ.)

Απαραίτητο είναι να πάρεις και ένα αντίγραφο του ποινικού σου μητρώου από Ελλάδα (δες εδώ πως) και μετά να το μεταφράσεις σε επίσημο μεταφραστικό γραφείο και αυτό. Εννοείται ότι για να εργαστείς ως εκπαιδευτικός θα πρέπει πάνω να λέει με κεφαλαία γράμματα ΚΑΘΑΡΟ! 😉

Έπειτα, έχοντας φτιάξει το βιογραφικό σου στα Αγγλικά και ένα covering/cover letter τα οποία ελαφρά θα τα αλλάζεις (όπου αναφέρεις τι είσαι και τι ζητάς κάνοντας αίτηση στη συγκεκριμένη θέση εργασίας) μπορείς μετά να κάνεις αιτήσεις σε Summer schools ή και να ανεβάσεις το βιογραφικό σου στο CV-Library, ώστε κάνοντας εκεί αιτήσεις να σε αναζητήσουν τα πρακτορεία (teaching agencies). Το καλύτερο θα ήταν το βιογραφικό σου να έχει διεύθυνση Αγγλίας και Αγγλικό νούμερο τηλεφώνου. Επόμενο βήμα είναι να τηλεφωνήσεις για να κλείσεις ραντεβού για να εκδώσεις National Insurance Number. Είναι κάτι σαν ΑΦΜ. Δεν το χρειάζεσαι αναγκαστικά αν δουλέψεις σε summer school. Σε μια μικρή συνέντευξη αρχικά απ’ το τηλέφωνο θα σε ρωτήσουν που μένεις, πότε ήρθες από Ελλάδα και τα προσωπικά σου στοιχεία. Ετοιμάσου να συλλαβίσεις το όνομα και το επίθετό σου (M for monkey, N for number και ούτω καθεξής..). Έπειτα θα έρθει γράμμα στο σπίτι με αναλυτικές πληροφορίες για το ραντεβού σου σε κάποιο jobcentre της περιοχής σου.

*Ταυτόχρονα να πας σε τράπεζα να ανοίξεις λογαριασμό. Σχετικά πιο εύκολο είναι να ανοίξεις λογαριασμό (current account) στην Lloyds Bank απ’ ό,τι σε άλλες τράπεζες, από την εικόνα που έχω έως τώρα. Χρειάζεσαι ένα αποδεικτικό διεύθυνσης, καλύτερα κάποιο λογαριασμό, και το διαβατήριό σου. Αν γραφτείς σε κάποιο πρακτορείο – αφού σε πάρουν τηλέφωνο και σου ζητήσουν να πας στα γραφεία τους για συνέντευξη – ή αν μετά από online interview σε προσλάβει summer school, οι ίδιοι αναλαμβάνουν να σου βγάλουν το DBS check (καθαρό Αγγλικό ποινικό μητρώο). Το πρακτορείο (ξέρουμε σίγουρα για το TeacherActive και το TeachersUK) σου ζητάει £40-50 για να στο εκδώσει αλλά σου επιστρέφει τα χρήματα όταν αρχίσεις να δουλεύεις γι’ αυτούς. Tα πρακτορεία Hays και BumbleBee Education σε ενημερώνουν στη συνέντευξη για μια μακρά διαδικασία, δίνοντάς σου τους κωδικούς της εταιρίας τους και την ιστοσελίδα όπου πρέπει να μπεις να κάνεις αίτηση  – δηλ.πρέπει να το κάνεις μόνος σου – και δε σου επιστρέφουν τα χρήματα. Όταν σου έρθει αυτό το χαρτί με γράμμα στο σπίτι, μπες εδώ (DBS update service), όπου με £13 γράφεσαι (κάθε χρόνο λίγο πριν λήξει γίνεται αυτόματα η ανανέωση με τα στοιχεία της κάρτας που έχει δώσεις, οπότε το σύστημα σου σηκώνει τις £13 and everything is fine 😉 ) και το DBS σου ισχύει σε όλα τα πρακτορεία. Αν δεν το κάνεις, κάθε φορά που σε προσλαμβάνουν κάπου θα πρέπει να εκδίδεις νέο DBS!

Δε μπορείς να μπεις σε κανένα σχολείο ούτε για volunteering ή work shadowing χωρίς DBS, είναι απαραίτητο! Το DBS μόνο για εθελοντισμό είναι δωρεάν. Στην Αγγλία λόγω των πολλών κρουσμάτων παιδικής κακοποίησης δεν εμπιστεύονται κανέναν ούτε για να βρεθεί σε χώρο με παιδιά αν δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι το άτομο είναι διαπιστωμένα ασφαλές. Αν σε προσλάβει σχολείο θα σου βγάλει νέο DBS. Πριν γραφτείς καν σε πρακτορεία στείλε το βιογραφικό σου και cover letter στα σχολεία της περιοχής σου ότι ενδιαφέρεσαι για εθελοντισμό γιατί μπορεί να σε καλέσουν και να σου βγάλουν οι ίδιοι  (βέβαια για να δουλέψεις σε πρακτορείο θέλει DBS που να μην στο έχει βγάλει σχολείο) ή μπορεί και να θέλουν να σε προσλάβουν κιόλας ως TA, ποτέ δεν ξέρεις!

*Αν θέλεις πρώτα να βρεις δουλειά σε σχολείο μέσω πρακτορείου και μετά να μετακομίσεις Αγγλία (κάτι που δεν είναι πολύ εύκολο να συμβεί πια, εκτός και αν έχεις στο βιογραφικό Αγγλικά στοιχεία σου) μπορείς να περιηγηθείς σε  αυτήν την ιστοσελίδα – για να δεις σε ποια πρακτορεία (teaching agencies) αξίζει να στείλεις το βιογραφικό σου!

Επίσης, εγώ είμαι ήδη γραμμένη σε κάποια πρακτορεία που μπορώ να τους δώσω το όνομά σου αν θέλεις, να τους στείλεις το βιογραφικό σου και να δουν αν μπορούν να σου βρουν κάποια θέση εργασίας σε οποιαδήποτε περιοχή της Αγγλίας.

Αυτό το άρθρο καλό θα ήταν να το διαβάσεις: How to Choose a Teaching Agency. Το άρθρο 5 Tips for Finding Supply Work θα σε βοηθήσει να καταλάβεις περίπου πως λειτουργεί το σύστημα αυτό της “αναπληρωματικής διδασκαλίας” σε σχολεία με τα πρακτορεία δασκάλων.

 

* Υφασμάτινα Αγγλικά σημαιάκια – πολύ καλύτερα σε ποιότητα από της φωτογραφίας – μπορείς να παραγγείλεις εδώ. Γίνονται αποστολές σε Ελλάδα και Αγγλία.

155 thoughts on “Τα βήματα.

  1. Καλησπέρα στην ομάδα και ευχαριστούμε για τα άρθρα που ανεβάζετε συνεχώς και μας βοηθάτε..! Έχω 2 ερωτήσεις: πρώτον, τι συμπληρώνουμε στη φόρμα για την απόκτηση QTS στο πεδίο subjects trained to teach (τα μαθήματα που έχουμε διδάξει κάποια στιγμή στη ζωή μας όντας εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα, υποθέτω) και δεύτερον εάν διαθέτουμε τίτλο ανώτατο του Πτυχίου, το δηλώνουμε στο πρώτο πεδίο (στο Title of qualification) ασχέτως του αν ανεβάζουμε μόνο το πτυχίο μας σκαναρισμένο.. Θέλουν να δουν την ανώτατη εκπαίδευση μας ή αυτήν που θα τους στείλουμε σκαναρισμένη;

    Like

  2. Ρε παιδιά εμένα γιατί μου βγάζει στο subjects trained to teach ”The field Subjects must be a string with a maximum length of 50! ”; Ότι τι ας πούμε; Συμπλήρωσα 5 μαθήματα και συνεχίζει να μου το βγάζει…. Εν τω μεταξύ απορώ, γιατί δεν λέει minimum τα 50 μαθήματα (αυτό έλειπε!) και λέει maximum… Προσπαθώ εδώ και 3 ώρες και δεν μπορώ να κάνω την αίτηση μου..!! Έχει γίνει κάτι στο σύστημα; Έχει τύχει σε κανέναν, θα τρελαθώ μιλάμε… pLEASE HELP

    Like

  3. Καλησπέρα Βικτώρια!
    Σε ευχαριστούμε πολύ για όλες τις πληροφορίες.
    Έχω μία απορία αν μπορείς να με κατατοπίσεις για αυτή την πρόταση που γράφεις:
    “Προσοχή! Καλύτερα να πάρεις το QTS ακολουθώντας άλλη πορεία. Teamteach, School direct και PGCE είναι κάποιες καλύτερες προοπτικές, από το να αποκτήσεις το QTS με τον τρόπο που σου προτείνουμε εδώ.”
    Ως προς τι είναι καλύτερες αυτές οι επιλογές από το προτεινόμενο QTS? Και ποια είναι η διαφορά τους με το QTS?
    Σε ευχαριστώ πολύ,
    Κωνσταντίνα

    Liked by 1 person

    1. Καλησπέρα Κωνσταντίνα. Ακολουθώντας κάποια από αυτές τις πορείες σε εξοπλίζει κατάλληλα για το Αγγλικό εργασιακό και εκπαιδευτικό περιβάλλον. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα που δε συγκρίνονται με το να κανεις απλά αίτηση ισοδυναμίας πτυχίου και να σου χορηγηθεί απλά το QTS. Είναι μεγάλη συζήτηση βέβαια και μπορώ να σου πω πολλά περισσότερα.

      Like

      1. Δυστυχώς εγώ ακολούθησα την οδό που προτείνεται εδώ κατά κόρον (αναγνώριση πτυχίου κ Qts αυτόματα) και βγήκα χαμένη!!! Δεν το συστήνω. Μου στοίχισε κ μου στοιχίζει ακόμα. Δεν είχα κανενα να με συμβουλέψει μόνο κάποια σαιτς. Όλα συμπεριλαμβανομένου και αυτού πρότειναν το «εύκολο» δρόμο. Αν έκανα μια αίτηση Teamteach κ.α δουλεύω τώρα κανονικά. Ήρθα στην Αγγλία να κάνω μάστερ θα μπορυσα άνετα να κάνω με qts αλλά δυστυχώς έκανα το λάθος να ακούσω αυτές τις συμβουλές. Δικό μ πρόβλημα εγώ φταίω δεν ρίχνω σε κανέναν την ευθύνη. Εύχομαι να μην έχεις διαλέξει τον προτεινόμενο από τα περισσότερα σαιτ δρόμο. Καλή τύχη.

        Like

      2. Μαρίνα, υπάρχουν άτομα που ακολούθησαν τον δρόμο αυτόν (και τα γνωρίζουμε) αλλά μετά έκαναν PGCEή teamteach και άλλα. Με λίγη καλή θέληση όλα γίνονται!

        Like

      3. Όταν έχεις ήδη reference number (QTs number) δεν μπορείς να κανείς αίτηση σε κανενα από τα προγράμματα αυτά ήταν το ΠΡΩΤΟ που έκανα όταν είδα ποσο Λάθος είναι να προτείνουμε στους συναδέλφους την αναγνώριση. Όσο αναφορά σε pgce ανέφερα (στο παραπάνω σχόλιο) ότι όταν ψαχνόμουν για το τι θα κάνω στην Αγγλία ο λόγος ήταν το ότι θα πήγαινα για να σπουδάσω. Υπάρχει κ η επιλογή ΜΑ με QTS όχι μόνο pgce. Μπορούσα οικονομικά να κάνω ένα από δυο. Δυστυχώς όμως από πολλούς θεωρήθηκε άδικος κόπος αφού υπάρχει η εύκολη οδός της αναγνώρισης. Τώρα πλέον προφανώς είναι δύσκολο (οικονομικά) κ επικίνδυνο (λόγω brexit) να κάνω ένα από τα παραπάνω αφού αυτά τα πιστοποιητικά δεν έχουν ΠΟΥΘΕΝΑ αναγνώριση εκτός από Αγγλία. Στην Ευρώπη τα σχολεία που ακολουθούν το αγγλικό σύστημα διαλέγουν μόνο Άγγλους και είναι κάπως επικίνδυνο να επενδύσει κάποιος £9000 σε pgce.
        Όποτε σε συναδέλφους που βρίσκονται στην θέση που βρισκόμουν πριν 2 χρόνια προτείνω ανεπιφύλακτα αν σκοπεύουν να μείνουν Αγγλία να ακολουθήσουν την δύσκολη οδό. Μια απλή αναγνώριση δεν ωφελεί. Ο,τι όμως κ να επιλέξουν πρπει να γνωρίζουν ότι τα σχολεία στην Αγγλία θέλουν γερό στομάχι. Τα παιδιά εδώ δε θυμίζουν σε τίποτα Ελλάδα κ Κύπρο και οι καθηγητές πληρούνται δυσανάλογα της δουλειάς τους.

        Like

      4. Μην είσαι τόσο σίγουρη γι αυτό που λες στην πρώτη σου πρόταση. Προσωπικά θα μπορουσα να σου εξηγήσω ότι δεν ισχύει αυτό ακριβώς. Γενικά δε διαφωνώ με όσα γράφεις.

        Like

      5. Είμαι όσο σίγουρη είναι οι υπεύθυνοι που μου απάντησαν όταν έκανα αίτηση.
        Μακάρι να γίνει ευρέως γνωστό ότι το να κάνουμε αίτηση για μια απλή αναγνώριση δεν βοηθά ώστε να μην πάρουν κ άλλους συναδέλφους στον λαιμό τους.

        Like

      6. Έχω διορθώσει το άρθρο γι’ αυτόν τον λόγο αν διαβάσεις παραπάνω. Απ’ το τηλ μπορώ να σου πω περισσότερα περί αυτού πάντως.

        Like

    2. Καλησπέρα . Μπορείτε να με ενημερώσετε για το teamteach, school direct και το PGCE που προανεφερες;

      Like

  4. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Βικτώρια για την απάντησή σου.
    Θα ήθελες να συζητήσουμε σε κάποιο πιο personal επίπεδο;

    Liked by 1 person

  5. Κορίτσια γιατί είναι τόσο μεμτό να κάνει κάποιος το QTS? Θα έπρεπε να ήταν το προτεινόμενο, δεν το καταλαβαίνω. Έχω δύο ολόκληρα χρόνια εμπειρίας σε αγγλικά σχολεία ως βοηθός και τώρα έχω συλλέξει όλα τα έγγραφα ώστε να κάνω την QTS αίτηση για την πιστοποίηση.

    Liked by 1 person

      1. Καλησπέρα . Μπορείτε να με ενημερώσετε για το teamteach, school direct και το PGCE που προανεφερες; Επίσης θα μπορείτε να με ενημερώσετε για ποια πρέπει να είναι τα πρώτα μου βήματα;
        Το προσωπικο μου email ειναι dorothea72012@gmail.com

        Like

  6. Μαρίνα πες μας τι έκανες ώστε να δουλέψεις σε Αγγλικό σχολείο. Εγώ ακολούθησα αυτή την εύκολη οδό, δεν ήξερα πόσο λάθος ήταν. Είμαι Αγγλία ένα χρόνο, κάνω αιτήσεις αλλά δεν με παίρνουν πουθενά χωρίς εμπειρία. Πήγα να ρωτήσω για προγράμματα που σου δίνουν πρακτική άσκηση σε σχολεία, δεν μπορώ να πάω σε κανένα από αυτά γιατί έχω ήδη το qts. Αν κάποιος άλλος έχει παρόμοια εμπειρία και τα κατάφερε ας μας πει και εμάς! Ευχαριστώ!

    Like

    1. Δυστυχώς δεν δουλεύω σε σχολείο παράς μόνο σαν cover supervisor. Είναι απαίσια αυτή η δουλειά. Εκτός του ότι είναι κακοπληρωμένη την κάνει ο καθένας με η χωρίς πτυχίο. Ψάχνω άλλου δουλειά. Ολέθριο το λάθος της αναγνώρισης. Αν θες περισσότερες πληροφορίες μπορώ να σ δώσω το μαιλ μ. Πάντως κ εγώ έψαχνα κ είχα το ίδιο θέμα ακριβώς. Τα γραφεία εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι μπορείς να «διδάξεις» κ ότι μπορούν κ ταυτόχρονα να σε κακοπληρώνουν. Γιατί κακά τα ψέματα όσο κ να μην μας δίνουν ευκαιρίες τα σχολεία όντας καθηγητές είμαστε σίγουρα πιο αποδοτικοί cover supervisors από έναν που δεν έχει σπουδάσει.

      Like

      1. Μαρίνα ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, θα ήθελα να μου δώσεις το mail σου για να τα πούμε . Είναι τόσα πολλά αυτά για τα οποία θα ήθελα τη γνώμη σου. Είμαι 11 μήνες εδώ και εκτός από classroom observation και volunteering tutoring δεν μπόρεσα να διδάξω ούτε μια ώρα σε σχολείο. Να είσαι καλά!

        Like

      2. Μαρίνα πάντως αν θέλεις θα μπορούσες να γραψεις ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο με την εμπειρία σου ίσως διαλύοντας κάποιες πεποιθήσεις γενικές που υπάρχουν στον τομέα μας. Θα σου στείλω ημεηλ.

        Like

  7. Καλησπερα,τι γινεται αν εισαι αποφοιτος ΤΕΦΑΑ και θες να δουλεψεις ως γυμναστης σε σχολειο
    στην Αγγλια η εστω σαν βοηθος; Ακολουθεις παλι την ιδια διαδικασια;

    Like

  8. Καλησπέρα,
    Αναρωτιέμαι αν θες να κάνεις αυτή τη κίνηση απο Ελλάδα(δηλ ας πουμε στο βιογραφικό σου να μην έχει διεύθυνση Αγγλίας και Αγγλικό νούμερο τηλεφώνου..) γίνεται?
    Πόσο αδύνατο/δυνατό είναι και ποιά διαδικασία μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να φύγει απευθείας απο Ελλάδα.

    Liked by 1 person

  9. Γεια σας ! Πρόκειται να πάω σε ένα μήνα Αγγλία. Είναι καλύτερο να βγάλω Qts όσο είμαι Ελλάδα ή να περιμένω να πάω Αγγλία να εγκατασταθώ και μετά να ψάξω.Τι προτείνετε;

    Like

  10. Καλό είναι να δώσω και κάποιο πτυχίο στα αγγλικά όπως IELTS? Γενικά μου έχουν πει ότι θα είναι εύκολο να βρω δουλειά σε nursery nurse..ισχύει..Εχω πτυχίο primary school…

    Like

  11. Γεια σας! 3 χρόνια μετά και βρήκα το άρθρο σας πολύ βοηθητικό! θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι και αν μπορείτε να με βοηθήσετε. Είμαι απο Κύπρο και έχω πτυχίο Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και Μάστερ στην Εκπαιδευτική Διοίκηση.
    Θέλω να μετακομίσω Λονδίνο επειδή είναι ο φίλος μου και προσπαθώ να βρώ δουλειά για την νέα σχολική χρονιά. Έκανα την αίτηση μου για QTS και μου απάντησαν σήμερα και μου ζήτησαν evidence of Pre-Service Training (Teacher Training Course) studied in Cyprus (τo be eligible as a teacher qualified in Cyprus, we need to see evidence that you have completed additional teacher training).
    Υπάρχει κάποιος άλλος που να του ζητήθηκε; Είναι κάτι που παίρνουμε από το Υπουργείο ή πρέπει να το κάνεις σαν course και να πάρεις πτυχίο από το Πανεπιστήμιο;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    Liked by 1 person

  12. Γεια σας!
    Το πτυχίο όταν θα το δώσω να μου το κάνουν μετάφραση χρειάζεται και σφραγίδα Χάγης? Την αναλυτική βαθμολογία την έχω ήδη στα αγγλικά ( μας την έδωσαν από το πανεπιστήμιο όταν ορκιστηκαμε) χρειάζεται να κάνω κάτι επιπλέον?
    Για Το ποινικό μητρώο παίρνω ένα απλό από τα ΚΕΠ ή χρειάζεται να πληρώσω παράβολο και να πάρω ποινικό μητρώο με σφραγίδα Χάγης? Ευχαριστώ

    Like

    1. Καλησπέρα. Έκανα αίτηση για το QTS και αρκετά σύντομα θα μετακομίσω Αγγλία με το αγόρι μου προς αναζήτηση δουλειάς σαν καθηγήτρια. Γνωρίζετε αν πρέπει το συμβόλαιο το σπιτιού που θα νοικιάσουμε να ειναι και στο δικό μου όνομα ή αν αρκεί να είναι στου αγοριού μου, για να μπορέσω να βγάλω national insurance number και να κάνω αίτηση για δουλειά σε σχολεία?
      Ευχαριστώ εκ των προτέρων

      Liked by 1 person

      1. Καλησπέρα Βασιλική. Όταν πας εκεί θα τους εξηγήσεις, δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα.

        Like

  13. Hi there ,
    Ονομάζομαι Σάββας,
    Έχω Πτυχίο Καλών Τεχνών Απο Το Αριστοτέλειο(Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης),
    και Master of Arts in Design απο το U.C.L.Α.Ν του Preston.(UK)
    Έχω δουλέψει και 6 Σχολικά Έτη σε Ελληνικά Σχολεία..(Πρωτοβάθμια-2Βάθμια.στη Βόρεια Ελλάδα!)
    Θα ήθελα να μάθω πόσο ,εύκολο και εφικτό είναι να πάρω το Ατιμο το QTS;
    και Άν το πάρω θα ήθελα να μάθω , ποιά είναι η διαδικασία
    για να γίνεις./να δουλέψεις ώς μόνιμος …..στην Αγγλία?
    Η ψάχνεσαι γενικά….και καραδοκείς. Με λίγα λόγια εγώ Θα την κάνω την κίνηση
    Αλλά αξίζει να περιμένω το QTS
    Και άν NAI πότε σε Παίρνουν,και πόσα Θα χρειαστούνε ,για να κάνει κανείς 1 ξεκίνημα στo UK

    Liked by 1 person

  14. Γεια σου Σαββα,
    Την αιτηση για το QTS μπορεις να την κανεις ενω εισαι ακομα Ελλαδα, εμενα πηρε περιπου 3-4 μηνες για να βγει. Οποτε μπορεις να κανεις την αιτηση και αν εγκριθει να σκεφτεις τα επομενα βηματα. Για τη διαδικασια για τη δουλεια, μαλλον θα εξαρτηθει σε μεγαλο βαθμο απο το αν εχεις το pre-setle status. Εχει αλλαξει για οσους εχουν ερθει στην Αγγλια απο το 2021 και μετα και δεν γνωριζω γι αυτο, παρα μονο οτι πρεπει να βρεις τη δουλεια πριν πας στην Αγγλια. Εγω οταν εψαχνα δουλεια το 2019, η διαδικασια ηταν αιτησεις με βιογραφικο στο καθε σχολειο που ζητουσε προσωπικο ξεχωριστα, και αν περνουσες σε αυτο το βημα, συνεντευξη και δοκιμαστικο μαθημα με τα παιδια για να δουν αν τους κανεις και μπορουσες να ξεκινησεις αμεσως τη δουλεια, αφου ελεγχανε τυπικα πραγματα οπως το πτυχιο και ποινικο μυτρωο. Το ποσα θα χρειαστεις για το ξεκινημα εξαρταται απο το ενοικειο. Αν ο μισθος σου ειναι κατω απο ενα οριο, χρειαζεσαι εγγυητη για να κλεισεις συμβολαιο, αλλιως μπορει να χρειαστει να προπληρωσεις αρκετους μηνες. Για καθημερινα εξοδα υπαρχουν και budget επιλογες, super market οπως τα aldi και lidl δεν διαφερουν πολυ απο τιμες Ελλαδας.

    Liked by 1 person

Leave a comment