Greek teachers · reception

Νηπιαγωγός στην Αγγλία

Έπειτα από περίπου μισό χρόνο στην Αγγλία έχω κάπως κατανοήσει το εκπαιδευτικό σύστημα εδώ και την διαφορά μεταξύ των εκπαιδευτικών βαθμίδων.
Όντας νηπιαγωγός στην Ελλάδα με πτυχίο πανεπιστημίου (level 6) γνωρίζω ότι μπορώ να διδάξω σε παιδιά 4-5 και 5-6, κυρίως. Εδώ όμως τα πράγματα αλλάζουν κάπως.
Το λεγόμενο Nursery είναι για παιδιά ηλικίας 2-3 και 3-4, δηλαδή κάτι σαν τον παιδικό σταθμό όπου τα παιδιά μαθαίνουν σχήματα, χρώματα, επαγγέλματα και αρχίζουν να τραβάνε γραμμές (προγραφικές ασκήσεις). Επιπλέον, το κάθε παιδί δουλεύεται τόσο μέσα στην ομάδα 5-15 παιδιών όσο και ατομικά με τη δασκάλα 1:1, προκειμένου να καταγραφεί η προϋπάρχουσα γνώση τους αλλά και η πρόοδός τους. Το κυρίως “μάθημα” είναι 20 λεπτά όπου λένε καλημέρα σε όλους, διαβάζουν ένα βιβλίο, αναφέρουν τι σχήμα και τι θέμα κάνουν, μιλάνε για το θέμα και δείχνουν μια δραστηριότητα/κατασκευή σχετική. Τα παιδιά κυρίως μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι καθώς η τάξη έχει διάφορες γωνιές όπου το παιδί μπορεί να δημιουργήσει, να λύσει puzzle, να παίξει με την άμμο και το νερό κ.ά. Το Nursery διαρκεί 3 ώρες και υπάρχουν δύο βάρδιες: 08:30-11:30 και 12:30-15:30. Τα παιδιά είναι περίπου 30 και πέρα από τη μία βασική δασκάλα υπάρχουν 2-3 βοηθοί (Teacher Assistants-TA) όπου έχουν το ρόλο δασκάλας απλά δεν έχουν το εργασιακό βάρος της δασκάλας, το οποίο είναι μεγάλο.
Το Foundation-Reception Stage είναι για παιδιά 4-5 (προνήπια) τα οποία όμως είναι μέσα στα Infants schools εδώ. Τα Infants schools είναι για παιδιά από 4-7 χρονών (Key Stage 1). Στο FS, όπου εγώ έχω γνωρίσει από κοντά, όλα είναι πολύ οργανωμένα, ιδιαίτερα στο εκπαιδευτικό κομμάτι. Τα παιδιά καλούνται να μάθουν τα γράμματα και τους ήχους τους (φωνήματα), phonics, και συνεχώς τα προτρέπουν να γράφουν όπως μπορούν. Η τάξη έχει την ίδια διάταξη με το Nursery και έτσι τα παιδιά μπορούν να διαλέξουν τι θέλουν να κάνουν. Επιπλέον, τα παιδιά δουλεύονται σε ομάδες ανάλογα με τις ικανότητές τους (HA, MA, LA) και οι δραστηριότητες αλλάζουν σχετικά με τις ομάδες αυτές. Τα παιδιά ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ δεν έχουν βιβλία ή κάτι σχετικό. Όλο το υλικό το ετοιμάζουν οι δασκάλες από μόνες τους και εμείς οι ΤΑ απλά βοηθάμε στο να πραγματοποιηθεί. Τα παιδιά “εξετάζονται” 1:1 από την ΤΑ ή τη δασκάλα με τα λεγόμενα  “next steps” όπου τα παιδιά έχουν στόχους γραμμένους από τη δασκάλα που πρέπει να πετύχουν. Για παράδειγμα να γράψουν μια φράση, να πουν τους αριθμούς που είναι “μεγαλύτερος κατά ένα” μέχρι το 5, να ονομάσουν το πεντάγωνο, να ακούσουν τους ήχους των γραμμάτων σε απλές λέξεις κα.

Τώρα για το πώς είναι το Year 1 στο Κey Stage 1 (5-6 χρονών) δεν γνωρίζω καθώς δεν έχω βρεθεί σε τέτοια τάξη αλλά πιστεύω τα υπόλοιπα άρθρα θα σε βοηθήσουν πολύ να πάρεις μια καλή γεύση της αγγλικής τάξης.

Ελπίζω να σε βοήθησα. Μη διστάσεις να μου αφήσεις μήνυμα για οποιαδήποτε απορία έχεις.

Advertisements

5 thoughts on “Νηπιαγωγός στην Αγγλία

 1. Καλησπέρα
  Αρχικά θέλω να σε συγχαρώ για το μπλογκ σου! Πολύ ωραία η περιγραφή σου! Θ ήθελα να σου κάνω κάποιες ερωτήσεις.. Είμαι Λογοθεραπεύτρια με πτυχίο από ΤΕΙ και εργάζομαι εδώ και 4 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Απο την αρχή της σεζόν ψάχνω για δουλεία στην Αγγλία, είχα κάποιες προτάσεις από nursery και μου ζητήθηκε NARIC. Εσύ έχεις και αν ναι ποιο? Υπάρχουν δύο ένα απλό και ένα για εκπαίδευση μικρών παιδιών..
  Ευχαριστώ 🙂

  Like

  1. Καλησπέρα Δήμητρα! 🙂
   Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
   Εγώ δε χρειάστηκα Naric, έκανα τη δουλειά μου με το QTS (https://greekteachersinengland.wordpress.com/2016/02/10/%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-2/#more-188) και δε μου έχει ζητηθεί κιόλας μέχρι σήμερα. Το UK NARIC απλά το πληρώνεις και είναι πιο ειδικευμένο πάνω στην ηλικιακή ομάδα που δουλεύεις ενώ το QTS είναι χωρίς πληρωμή και είναι πιο ευέλικτο. Επιπλέον, από όσο γνωρίζω το Naric για Early Years είναι περίπλοκο και πρέπει να μπορείς να αποδείξεις την ηλικιακή ομάδα στην οποία είσαι κατάλληλη, οπότε θα σου πρότεινα να κάνεις το απλό.
   Τέλος, θα σου πρότεινα αρχικά να κάνεις αίτηση για το QTS, σαν καλή βάση, και φυσικά εάν έχεις τα χρήματα να κάνεις για το UK NARIC “Statement of Comparability” (https://www.naric.org.uk/naric/Individuals/default.aspx)

   Ελπίζω να σε βοήθησα.
   Ο,τι άλλο χρειαστείς μη διστάσεις να μου στείλεις.

   Καλή συνέχεια.

   Like

   1. Καλησπέρα! θα ήθελα να ρωτήσω κατι.Εγώ εχω τελειώσει φιλολογία κ τωρα κανω το qts.Παρολα αυτα θα ήθελα να εργαστώ ως νηπιαγωγός.Γίνεται?

    Liked by 1 person

 2. Ζωή μπορείς, απλά θα χρειαστείς Αγγλική εργασιακή εμπειρία αρχικά. Για μόνιμη θέση νηπιαγωγού αρχικά δύσκολο γιατί πρέπει να ξέρεις πως να κάνεις planning, κάτι το οποίο κάνεις στο σχολείο κάθε εβδομάδα εκτός τάξης με τους συναδέλφους σου, το λεγόμενο PPA.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s