Greek teachers · QTS

PGCE/PGDE

Ωραία, έρχεσαι με το QTS στην Αγγλία, αλλά ούτε μεταπτυχιακό έχεις κάνει στην Αγγλία και γενικά δεν το έχεις καθόλου…. Είναι η 1η σου φορά που μένεις μόνιμα στην Αγγλία. Στα σχολεία είσαι σα χαμένος. Αισθάνεσαι ότι δε μπορείς στην Αγγλική εκπαιδευτική πραγματικότητα να εφαρμόσεις τις γνώσεις σου και την υπάρχουσα εμπειρία σου.

Είσαι εθελοντής (είτε σε Primary είτε σε Secondary). Σε δέχτηκαν μετά από τόσα emails (με το CV σου) που έστειλες σε όλα τα σχολεία της περιοχής σου εξηγώντας στο cover letter σου ότι χρειάζεσαι την εμπειρία στο Αγγλικό Εκπαιδευτικό Σύστημα αφού το QTS που έχεις είναι βασισμένο στις σπουδές σου overseas. Δουλεύεις ίσως και ως supply, “σκας μύτη” στα σχολεία και με την ξενική προφορά σου διδάσκεις ό,τι ο δάσκαλος σου έχει αφήσει στο lesson plan.

Δε νιώθεις ικανός να αναλάβεις μόνιμη θέση σε σχολείο. Είναι ΠΟΛΛΑ που δεν ξέρεις. Ξέρεις ότι κάποιοι λίγοι τα κατάφεραν. Αναρωτιέσαι πως, αφού είχαν έρθει κατ’ ευθείαν από Ελλάδα – μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Διαβάζεις και ξαναδιαβάζεις το National Curriculum αλλά δεν τό χεις, το ξέρεις! Λοιπόν, σου έχω τη λύση!

Το Postgraduate Certificate in Education (PGCE) είναι επαγγελματικό δίπλωμα 9 μηνών που το κάνουν όσοι έχουν κάποιο bachelor’s degree και θέλουν να εκπαιδευτούν να γίνουν δάσκαλοι/εκπαιδευτικοί και έτσι να αποκτήσουν  το QTS. Ανάλογα με το Πανεπιστήμιο στο οποίο το κάνεις μπορείς να πάρεις credits για να συνεχίσεις να κάνεις μεταπτυχιακό αν θες. Δεν είναι μεταπτυχιακό. Δηλαδή ακόμα και μεταπτυχιακό ή ακόμα και διδακτορικό να έχεις, πάλι πρέπει να το κάνεις αν θες να γίνεις δάσκαλος.

Σύμφωνα με τη Elena Sea που κάνει το PGDE στη Σκωτία “Και με το PGDE και με το PGCE την ίδια δουλειά μπορείς να κάνεις σε οποιοδήποτε βρετανικό σχολείο στον κόσμο. Επίσης, τουλαχιστον στη Σκωτία (που είμαι εγώ) είναι δωρεάν, δηλαδή δεν υπάρχουν δίδακτρα και η πρακτική γίνεται σε δύο διαφορετικά σχολεία τρεις φορές τη χρονιά και την επόμενη χρονιά έχεις guaranteed full time σε σχολείο για να γίνεις fully qualified. Και αρκετά άλλα. Είναι υπερβολικά δύσκολο δίπλωμα με απίστευτη χαρτούρα (που εσύ πρέπει να τυπώνεις και να γράφεις τα ίδια και τα ίδια με διαφορετικούς τρόπους κτλ) – ουσιαστικά σταματάς τη ζωή σου για 9 μήνες. Αν είσαι άτυχος με την επιλογή του σχολείου που θα κάνει το πανεπιστήμιο για εσένα τότε την έχεις πατήσει γιατί αν τα παρατήσεις θα πρέπει να ξανακάνεις την πρακτική σου. Επίσης εγώ είμαι Secondary English που σίγουρα είναι διαφορετικά από το Primary που εξηγεί η κοπελίτσα στο βίντεο αλλά και διαφορετικά από τα υπόλοιπα μαθήματα του γυμνασίου και λυκείου που είναι πιο ευέλικτοι με το να δέχονται ξένους (γιατί κακά τα ψέματα υπάρχει shortage δασκάλων αλλά δε λένε να κάνουν τα προγράμματα πιο εύκολα).. Α, και ειδικά αν είσαι ήδη καθηγητης από/στην Ελλάδα, θα είναι χαζό να χάσεις 9 μήνες να κάνεις το PGDE/PGCE – καλύτερα να κάνεις απλά κάποια άλλα professional courses που υπάρχουν αλλά δε γνωρίζω τίποτα για αυτά.”

Postgraduate Diploma in Education (PGDE) λέγεται στις χώρες Australia, New Zealand, Ireland, Hong Kong, Singapore και Zimbabwe, αλλά αυτό το όνομα αρχίζει και καθιερώνεται πια και στην Αγγλία. Οπότε το κλασικό PGCE αρχίζει να λέγεται PGDE. Τους πρώτους μήνες είναι η θεωρητική εκπαίδευση κατά την οποία δε χρειάζεται να πηγαίνεις συχνά στο Πανεπιστήμιο, και τους επόμενους κάνεις την πρακτική σου σε σχολείο και πληρώνεσαι. Μπορείς να κάνεις το PGDE για Secondary Schools διαλέγοντας σε ποια ειδικότητα θέλεις να ειδικευτείς. Για παράδειγμα μπορείς να διαλέξεις να σπουδάσεις Religion (RE) ή Modern Foreign Languages (MFL) στο University of Exeter.

Εδώ μπορείς να βρεις πληροφορίες και εδώ να δηλώσεις. Το καλό είναι ότι μπορείς με υποτροφία ή δάνειο να μην πληρώσεις τις £9,000 που κοστίζει. Η χρηματοδότηση αναλυτικά φαίνεται εδώ. Το Newcastle University συγκεκριμένα προσφέρει κάποια μικρή υποτροφία σε έναν Έλληνα σπουδαστή για το έτος 2016-2017.

Δες εδώ λεπτομέρειες για το PGCE στο University of Oxford και εδώ για το Manchester Metropolitan University.

H Nicola στο βίντεο αυτό είναι πραγματικά πολύ κατατοπιστική όσον αφορά λεπτομέρειες για το PGCE!

 

9 thoughts on “PGCE/PGDE

  1. Υπάρχουν πολλές υποτροφίες που δίνει το Κράτος, ανάλογα με το βασικό σου πτυχίο, σε υποψήφιους για PGCE σε Αγγλία και Ουαλία. https://getintoteaching.education.gov.uk/bursaries-and-funding Είναι αρκετή η γραφειοκρατία της αίτησης, αλλά αξίζει και με το παραπάνω, διότι είναι αφορολόγητα λεφτά.

    Liked by 2 people

  2. Πρέπεθ να δώσεις ta GCSE για να σε δεχτουν σto teach first; Δεν είναι -λίγο- περίεργο;

    Like

  3. Καλησπερα,τι γινεται αν εισαι αποφοιτος ΤΕΦΑΑ και θες να δουλεψεις ως γυμναστης σε σχολειο η εστω σαν βοηθος; Ακολουθεις παλι την ιδια διαδικασια;

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s