Greeks teaching

Αίτηση για TA/ TA application

Γεια σας φιλαράκια,

Φτάνει η ώρα που έχετε βαρεθεί τα agencies ή θέλετε να δοκιμάσετε για μόνιμη θέση σε σχολείο. Τα καλά της permanent θέσης είναι πως έχεις κάθε μέρα δουλεία και πληρωμένες διακοπές, ενώ με τα agencies είναι ένας αγώνας να σου βρούνε δουλεία για την ημέρα και για τους τυχερούς long term position.

Θα μιλήσω με βάση την δική μου εμπειρία σχετικά με το πως γράφουμε μια αίτηση σε σχολείο ως βοηθός δασκάλας (Teaching Assistant, Special Education TA, Learning Support assistant και άλλα).

Αρκετοί φίλοι μου λένε “δε με έχουν προσκαλέσει ποτέ για συνέντευξη, ίσως δεν πληρώ τα προσόντα.” Αυτά τα άτομα έχουν εμπειρία και πτυχία. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι θεωρούν το Person Specification προεραιτικό από την στιγμή που συμπληρώνουν την εμπειρία.

Αρχικά, να διευκρινίσω ότι το Person Specification είναι διαφορετικό από το Cover Letter. To Person Specification ζητάει να υποστηρίξεις συγκεκριμένα προσόντα για την εκάστοτε θέση. Το cover letter συνήθως το στέλνεις σε emails και agencies και είναι συνοπτικό. Το να κάνεις μια αίτηση χρειάζεται υπομονή και χρόνο. Θα πρέπει να αφιερώσεις μέρες για να είναι παρουσιάσιμο και να θες πολύ την δουλειά.

Ο σκοπός του Person Specification είναι να βρουν το άτομο που πληρεί τα καθήκοντα (the right person). Mέσω αυτού θέλουν να δουν την εμπειρία σου και φυσικά τον γραπτό σου λόγο στα Αγγλικά. Στην ουσία, αυτά που θα γράψεις είναι αυτά που θα τους “πουλήσεις” στην συνέντευξη. Βέβαια αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία για την οποία θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά.

Λοιπόν, είδες μια αγγελία και θες να κάνεις αίτηση, το πρώτο που θα κάνεις είναι να μπείς στην σελίδα του σχολείου και να κατεβάσεις το application pack. Διάβασε το job description για να ξέρεις περι τίνος ακριβώς πρόκειται (μην βρεθείς προ εκπλήξεως – να ζητάνε δίπλωμα οδήσησης, να συμμετέχεις εθελοντικά σε ταξίδια εκτός ωρών σχολείου, να αλλάξεις πάνες) και φυσικά το person specification.

Ένα παράδειγμα του person specification είναι αυτό:

13499763_10157162843600160_1170159538_o

Όπως βλέπετε χωρίζεται σε βασικές κατηγορίες και ξεκαθαρίζει τι είναι σημαντικό και τι επιθυμητό για την θέση. Επίσης, λέει πως θα εξετάσουν το κάθε προσόν μέσω της αίτησης, συνέντευξης, από συστατικές και κάποτε και με πρακτική (task) – γραπτώς ή να δουλέψεις στην τάξη.

 

Experience:

Εδώ θα πρέπει να γράψεις ό,τι σχετική εμπειρία έχεις σε άλλη χώρα, ή στην Αγγλία. Αναλυτικά πες τι έκανες – κάτι σαν job description με τι ηλικίες δούλεψες, ποιος ήταν ρόλος σου στην τάξη, αν δούλεψες με παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αν έχεις εμπειρία με Key stage 2, που πολύ πιθανόν να μην έχεις αλλά εδώ πρέπει να κοιτάς αν είναι σημαντικό ή επιθυμητό προσόν.. Αν δεν έχεις, τους λες την αλήθεια και ότι θα ήθελες να δουλέψεις. Ακόμα και εθελοντική εμπειρία που είναι στην Αφρική, βάλε το, μετράει πολύ. Σ’ αυτό το σημείο μπορείς να πεις ότι ξέρεις να κάνεις laminate (να πλαστικοποιείς) και resources για την τάξη (displays), ξέρεις να χρησιμοποιείς τον υπολογιστή τέλεια και άλλα σχετικά σχολικά softwares.

 

Skills and abilities:

Σ’ αυτή την κατηγορία πρέπει να μιλήσεις για το πόσο καλά χειρίζεσαι την αγγλική γλώσσα προφορικά και γραπτά. Αν ζητάνε Level 2 courses ή QCF, απλά τους λες ότι μπορεί να μην έχω αυτά που ζητάτε αλλά έχω άλλα, αν έχεις και μεταπτυχιακό ακόμα καλύτερα. Aν έχεις πιστοποιητικά ecdl, first aid, Team Teach, MAKATON, PECs  και σχετίζονται με την θέση να τα αναφέρεις.

Σε ειδικά σχολεία μπορεί να ρωτήσουν πως κάνεις management of any challenging behavior, εδώ θα πρέπει να τους πεις ότι ακολουθείς το behaviour plan/policy του σχολείου.

Πολλές φορές σε ρωτάνε πως θα ενθαρρύνεις τους μαθητές να έχουν κίνητρα για να μάθουν. Εδώ πρέπει να δώσεις παραδείγματα από την εμπειρία σου π.χ. δίνοντας social praises, και το sense of humor κάνει το μαθητή να χαλαρώσει λίγο και να μην σταματάει την προσπάθεια. Αν έχεις μαθητή με μαθησιακές δυσκολίες θα τον διδάξεις σπάζοντας το μάθημα σε μικρότερα κομμάτια και υποστηρίζεις πως έχεις απεριόριστη υπομονή.

Σημαντικό προσόν είναι να μπορείς να δουλέψεις μόνος σου χωρίς εποπτεία αλλά και ταυτόχρονα να μπορείς να δουλέψεις με άλλους. Οι δύο μαγικές λέξεις: Τeam work – δηλαδή, πρέπει να τους δώσεις παραδείγματα πως η δασκάλα δεν σε εβούραν πουπίσω (δεν σε έτρεχε  από πίσω) για να περάσεις δεδομένα (data).

 

Personal attributes:

Τα safeguarding είναι πολύ σημαντικά σε κάθε σχολείο της Αγγλίας, άρα εδώ πρέπει να πεις ότι ποτέ δεν βγάζεις φωτογραφίες τους μαθητές με το κινητό σου, δε μένεις μόνος στην τάξη με μόνο ένα μαθητή, δεν αφήνεις παιδιά να καθήσουν στα γόνατά σου, δεν τα παίρνεις αγκαλιά και δεν κάνεις απρεπή αστεία. Ακόμα, μπορείς να αναφερθείς στο σενάριο αν έρθει ποτέ ένας μαθητής και σου εκμυστηρευτεί κακοποίηση ότι δεν πρέπει ποτέ να του υποσχεθείς πως θα το κρατήσεις μυστικό, αλλά θα το μεταφέρεις σε κάποιον υπεύθυνο για ζητήματα ασφάλειας (authorised safeguarding person).

Άλλα προσωπικά χαρακτηριστικά είναι το πόσο υπεύθυνο, αφοσιωμένο άτομο είσαι στην δουλειά σου δίνοντας παραδείγματα από προηγούμενες δουλειές και αν κέρδισες κάποιον έπαινο από τον εργοδότη σου. Σε mainstream σχολεία σημαντικό είναι να είσαι role model για μαθητές και συναδέλφους.

Τελευταία μαγική λέξη είναι το resilient που σημαίνει ευέλικτος σε αλλαγές προγράμματος και ειδικά αν θα δουλέψεις με παιδιά με αναπηρίες και challenging behavior.

Demonstrate understanding and commitment of equal opportunities? ααα wtf!! Aναφώνησα την πρώτη φορά που το διάβασα. Βασικά, εδώ πρέπει να τους δείξεις πως ζώντας σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία πόσο ανοικτόμυαλη/ος είσαι (ή δεν είσαι) με διαφορετικές θρησκείες, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό και αναπηρία.

 

Τraining:

Πάντα μα πάντα να τους λες πόσο πρόθυμος είσαι να εκπαιδευτείς σε νέες εκπαιδευτικές μεθόδους και ότι συμμετείχες σε πολλά σεμινάρια/ συνέδρια στο παρελθόν με σκοπό την δια βίου προσωπική σου μάθηση.

 

Tips:

 1. Μεταφέρετε τo Person Specification σε νέο word document και γράψτε το σε draft μορφή. Έτσι είναι πιο εύκολο να απαντάτε το κάθε σημείο. Αργότερα το μεταφέρετε στο Person specification section του application form. Μπορείτε να  μεταφέρετε το κείμενό σας με τις κατηγορίες ως επικεφαλίδες, έτσι θα είναι πιο ευανάγνωστο.
 2. Δεν χρειάζονται επιφωνήσεις (Mr/Mrs) στην αρχή και στο τέλος του κειμένου, ούτε ευχαριστίες (Your sincerely). Προς θεού όχι bullets – θέλουν να δουν το γραπτό σας λόγο.
 3. Αφήστε περιθώριο 1-2 μέρες πριν το στείλετε, διαβάστε το με καθαρό μυαλό και διορθώστε τυχόν λαθή, ορθογραφικά, γραμματικά και συντακτικά.
 4. Κρατήστε ένα αντίγραφο γιατί θα χρειαστεί να το διαβάσετε πριν πάτε για συνέντευξη.
 5. Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείτε ένα person specification για άλλο γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να γράψουμε λάθος όνομα σχολείου ή θέση γιατί ξεχάσαμε να αλλάξουμε το προηγούμενο.
 6. Ψάξτε την σελίδα του σχολείου, πείτε τους γιατί θέλετε να δουλέψετε μαζί τους, π.χ. σε ένα σχολείο έχουν Μaths club και αυτό σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Ακόμα καλύτερα, αν έχετε δουλέψει στο σχολείο μέσω κάποιου πρακτορείου πείτε τους πως εντυπωσιαστήκατε από το επίπεδο των μαθητών και το φιλικό κλίμα σας έκανε να θέλετε να δουλέψετε εκεί.
 7. Βεβαιωθείτε πως έχετε συμπληρώσει σωστά όλες τις προσωπικές πληροφορίες.
 8. Μην επιτρέπετε να επικοινωνήσουν με τα ατόμα που θα δώσουν την συστατική, εκτός και αν έχετε θάρρος μαζί τους (referees). Εγώ προτιμώ να πάρουν την συστατική αφότου επιτύχω στην συνέντευξη – δεν είναι ανάγκη να τους ενοχλούνε και πριν.
 9. Αν δεν ξέρετε κάτι που ζητάει απλά ψάξτε το διαδίκτυο, παραφράστε το και πείτε την αλήθεια ότι δεν γνωρίζετε και πολλά αλλά είστε πρόθυμοι να το μάθετε.
 10. Μαζί με το application form συνήθως πρέπει να στείλετε συμπληρωμένο ακόμα ένα έντυπο με τα δημογραφικά σας στοιχεία.
 11. Στο τέλος της αίτησης πρέπει να υπογράψετε απλά τα αρχικά σας αφού είναι μέσω υπολογιστή και βεβαιωθείτε ότι θα την στείλετε πριν το deadline.
 12. Τα deadlines είναι αυστηρά και έχουν και ώρα π.χ. Μέχρι τις 12.00 π.μ.
 13. Μην επαναλαμβάνεστε, αν ένα προσόν συμπίπτει σε δύο κατηγορίες βάλτε το μόνο μια φορά.
 14. Χρησιμοποιήστε linking words ώστε να κάνει την ροή του λόγου σας πιο εύκολη.
 15. Αν το form application δεν δέχεται ένα μακροσκελές κείμενο σημαίνει πως πρέπει να συμπτύξετε το κείμενο σας γιατί έχει προκαθορισμένο αριθμό υποδοχής.
 16. Κάποιες φορές μαζί με το application pack υπάρχουν οδηγίες – καλού κακού να τις διαβάσετε πριν κάνετε την αίτηση.

 

Όπως είδατε το να ετοιμάσετε μία αίτηση είναι ‘παλλούτζι’ (παλλούκι) στην κυπριακή διάλεκτο, θέλει όρεξη, υπομονή και χρόνο. Μην το βάλετε κάτω, μέχρι τώρα έχω κάνει πάνω από 25 αιτήσεις και με έχουν καλέσει στις 20 τουλάχιστον, το πρόβλημά μου εμένα ήταν και είναι οι συνεντεύξεις, αλλά τούτα και άλλα πολλά εις νεοτέρας.

 

Υ.Γ. Αν άφησα κάτι πίσω διαφωτίστε με!

Φιλούδκια,

Η Nounoua σας.

Advertisements

5 thoughts on “Αίτηση για TA/ TA application

 1. Γεια σας, ψάχνω τον διαχωρισμό μεταξύ δημόσιου σχολείου (όπως το εννοούμε στην Ελλάδα) και ιδιωτικού. Ενδιαφέρομαι για σχολεία που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κράτους. Πώς ονομάζονται και πώς προσλαμβάνουν προσωπικό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε διευκρίνηση!

  Like

  1. Χαίρεται Joanne!

   Δες το πιο κάτω:
   https://www.gov.uk/types-of-school

   Τα σχολεία υπάγονται στους δήμους και από την σελίδα του εκάστοτε δήμου δημοσιεύουν αγγελίες. Kατεβάζεις τα έντυπα, τα συμπληρώνεις ηλεκτρονικώς και τα στέλνεις μέσων email. π.χ. http://jobs.islington.gov.uk

   Αν χρειαστείς κάτι άλλο μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας.

   Like

   1. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Γνωρίζετε εάν η εύρεση εργασίας σε τέτοιου τύπου σχολεία είναι πιο δύσκολη από την αντίστοιχη αναζήτηση σε independent schools;

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s