job interview

Συνέντευξη TA/ SEN TA/ teacher

Αρχίζουν πάλι τα δύσκολα, αφού κάναμε την αίτηση για την θέση που επιθυμούσαμε στο εκάστοτε σχολείο τώρα πρέπει να τα πούμε όλα αυτά που γράψαμε.

Σκοπός είναι να βοηθήσω όσους χρειάζονται καθοδήγηση με σχετικές ερωτήσεις.

14569723_10157652739375160_943250766_n
Οι ερωτήσεις είναι κυρίως για θέση SEN Teaching Assistant αλλά κάποιες μπορεί να καλύπτουν και θέσεις δασκάλων. Συνήθως οι συνεντεύξεις γίνονται από 2 άτομα αλλά μου έχει τύχει και από 6.
Δεν ξέρω για εσάς αλλά για μένα στο άκουσμα της συνέντευξης με πιάνει κρύος ιδρώτας, στομαχόπονος και πολλά άλλα ψυχοσωματικά.
Ίσως στην τελευταία συνέντευξη που πήγα να εξοικειώθηκα λιγάκι, μπήκα μέσα με χαμόγελο και πυγμή λέγοντας στον εαυτό μου θα τα καταφέρω γιατί θέλω την θέση. Και την πήρα! Βέβαια αυτή τη φορά προετοιμάστηκα καλύτερα και θα εξηγήσω τι εννοώ προετοιμασία.
Διάβασα πολύ για τις απαντήσεις μου, αρχικά μπήκα στη σελίδα του σχολείου και διάβασα τους στόχους τους το όραμά τους. Όλα αυτά τα έραψα στις απαντήσεις μου.

1. Ερωτήσεις εμπειρίας και προσόντων:
Πείτε μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σας.
Απάντηση: Ήρθα στην Αγγλία πρίν από ένα χρόνο με τον φίλο μου και ψάχνω δουλειά. Ντουφ! Μεγάλη κοτσάνα. Δεν τους νοιάζουν τα προσωπικά σας και ξέρουν ότι θέλετε δουλειά και είστε εκεί για να τους το αποδείξετε – να “πουλήσετε” τον εαυτό  σας, τις γνώσεις και την εμπειρία σας.
π.χ. έχω εμπειρία 6 χρόνια στην ειδική εκπαίδευση κυρίως στον αυτισμό, γνωρίζω την μέθοδο ΑΒΑTECHPECSMAKATON. Στην Ελλάδα δούλευα στο σχολείο και τα καθήκοντά μου ήταν να υποστηρίζω παιδιά με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες.
Στο Λονδίνο έχω εκτεταμένη εμπειρία με τον αυτισμό και προβληματικές συμπεριφορές. Τα καθήκοντά μου ως βοηθός δασκάλου είναι να παραδίδω μάθημα 1 προς 1 μαθητή.
Έχω μεταπτυχιακό στην ειδική εκπαίδευση. Αν δεν έχετε εργασιακή εμπειρία μπορείτε να πείτε ότι σπουδάζετε σε σχετικό κλάδο και να αναφερθείτε σε εθελοντική εργασία.

2. Γιατί θέλετε να δουλέψετε μαζί μας ή γιατί να σας πάρουμε;
Πιο ηλίθια ερώτηση δεν υπάρχει, θέλω να δουλέψω γιατί προφανώς θέλω χρήματα να πληρώνω το ενοίκιο. Χαζή απάντηση! Πάλι πρέπει με αυτοπεποίθηση να μιλήσετε για τις υπηρεσίες που προσφέρει το σχολείο και επιθυμείτε να ειδικευτείτε σ΄αυτές. Π.χ. μέθοδοι αντιμετώπισης προβληματικών συμπεριφορών, δομημένο περιβάλλον. Αν έχετε ακούσει καλά λόγια από γονείς ή υπαλλήλους, πείτε το.

3. Τι εμπειρία θα φέρετε στο σχολείο;
Έχω εμπειρία με ψυχικά ασθενείς, με παιδιά και ενήλικες με αυτισμό. Έχω ασχοληθεί με στρατηγικές αντιμετώπισης προβληματικών συμπεριφορών π.χ. δίνω στο παιδί χώρο και απόσταση να ηρεμήσει. Προσπαθώ να αντιληφθώ γιατί παρουσιάζει αυτές τις συμπεριφορές – αυτοτραυματισμούς, προκλητικές συμπεριφορές σε άλλα άτομα, μαθητές, προσωπικό. Δίνω επιλογές στο παιδί να διαλέξει, επιβραβεύω την καλή επίδοση και καλή συμπεριφορά.
Έχω καλή αίσθηση του χιούμορ ώστε να ελαφρύνω καταστάσεις και να κάνω τους γύρω μου να χαμογελάνε.

4. Πείτε μας τις δυνατότητες και τα μειονεκτήματά σας.
Εδώ υπάρχει η μαγική λέξη “team player” που σημαίνει ότι έχετε ομαδικό/ συνεργατικό πνεύμα  και είστε πάντα πρόθυμοι να βοηθήσετε τους συναδέλφους σας. Άλλη μαγική λέξη είναι assertive που σημαίνει ότι μπορείτε με αυτοπεποίθηση να εκφράσετε τις απόψεις σας αλλά χωρίς λογομαχίες. Μειονεκτήματα: Μα είμαι τέλεια (αν έχω λάθος πείτε) – πλάκα κάνω. Ένα παράδειγμα είναι ότι δεν γνωρίζετε πολύ καλά το curriculum και τα phonics για τα οποία ήδη παρακολουθείτε σχετικό σεμινάριο.
5. Έχετε βρεθεί σε αντιπαράθεση με κάποιον συνάδελφό σας σε προηγούμενες εργασίες;
Assertive είναι πάντα η απάντηση και γενικά το παράδειγμα που θα δώσετε πρέπει να έχει μέσα την επικοινωνία και ότι επιλύθηκε ειρηνικά.
6. Αν δεν συμφωνείτε με το δάσκαλο όσον αφορά την διδασκαλία και συμπεριφορά του πως θα αντιδράσετε;
Θέλοντας και μη ο δάσκαλος είναι ο αρχηγός της τάξης και με βάση την περιγραφή εργασίας ο βοηθός δασκάλου υπακούει στο δάσκαλο. Καλό είναι να κάνουμε εισηγήσεις με ευγένεια. Αν όμως ο δάσκαλος συνεχίζει να συμπεριφέρεται άσχημα στα παιδιά μετά από συζήτηση οφείλετε να το αναφέρετε στο άτομο για θέματα ασφάλειας.

7. Τι ξέρετε για τον όρο challenging behaviour;
Τα περισσότερα ειδικά σχολεία δεν αποδέχονται να λέτε ότι τα παιδιά έχουν βίαιες και επιθετικές συμπεριφορές αλλά challenging. Αυτό γίνεται για να μην στιγματίζουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες ότι είναι χαρακτηριστικό τους.
8. Ποιες στρατηγικές μπορείτε να εφαρμόσετε για να αντιμετωπίσετε προβλήματα συμπεριφοράς;
Πάντα σε συνεννόηση με το δάσκαλο μπορείτε να αναφερθείτε στον πιο πάνω σύνδεσμο.
9. Αν ταιριάζετε στον οργανισμό ρωτάνε ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού δασκάλου και ποια τα χαρακτηριστικά ενός βοηθού δασκάλου.

10. α. Ερωτήσεις για ασφάλεια (Safeguarding) / Ένταξη
Αν ένας μαθητής, σας εξομολογηθεί πως έχει κακοποιηθεί τι θα κάνετε;
Οπωσδήποτε δε μπορείτε να του υποσχεθείτε ότι θα το κρατήσετε μυστικό, ούτε θα πάρετε στυλό και να ρωτάτε λεπτομέρειες. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να του πείτε ότι θα το μεταφέρετε μόνο στον κατάλληλα αρμόδιο για ασφάλεια (designated safeguarding officer) ο οποίος θα ασχοληθεί εκτενέστερα.

10. β. Πώς αντιλαμβάνεστε τον όρο “ίσες ευκαιρίες” (equal opportunities);
Σ’ αυτό το σημείο τονίστε  το σεβασμό σας στο δικαίωμα να είναι κάποιος διαφορετικός σε θέματα αναπηρίας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και θρησκείας.

11. Eρωτήσεις για νόμους/πολιτικές
Τι γνωρίζετε για τα εξής: EYFSEHCPEvery  Child MattersDiscrimination act 2005;

12. Ερωτήσεις STAR:
Αυτού του είδους οι ερωτήσεις βασίζονται σε δύο μεθόδους. Αρχικά σας δίδεται ένα σενάριο/πρόβλημα να αναλύσετε με ένα δικό σας παραδείγμα, τι κάνατε για να το λύσετε και ποιο ήταν το αποτέλεσμα. Για  παράδειγμα “ένα παιδί στην τάξη δεν είχε αυτοπεποίθηση και τα παρατούσε. Τότε απλοποίησα την άσκηση σε μικρότερα πεδία, χρησιμοποίησα αντικείμενα που το ενδιέφεραν και τα μετρήσαμε. Το αποτέλεσμα ήταν να μάθει να κάνει πρόσθεση με διαφορετικό τρόπο και να αυξηθεί η αυτοπεποίθησή του.” Σ’ αυτές τις ερωτήσεις πρέπει πάντα να δίνετε θετικά αποτελέσματα.

13. Τι θα κάνατε την πρώτη μέρα στη δουλειά;  Μιλώντας πάντα για ειδικό σχολείο θα σας πρότεινα να πείτε πως θα ζητήσετε να  διαβάσετε το One page profile των μαθητών και θα είστε πρόθυμοι να βοηθήσετε τους συναδέλφους σας.

14. Ενδιαφέρουσες ερωτήσεις:
14α. Ποιά είναι η αγαπημένη σας ταινία;
Νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα όταν μου έθεσαν αυτή την ερώτηση. Δεν είναι ανάγκη να πείτε μια ταινία σχετική με σχολείο. Ο σκοπός της ερώτησης είναι να δουν πόσο αναλυτικοί και περιεκτικοί είστε.
14β. Αν ήσασταν γονιός τι θα θέλατε από το σχολείο του παιδιού σας; π.χ. αν το παιδί μου φοιτούσε σε ειδικό σχολείο θα ήθελα να είναι χαρούμενο και να νιώθει ασφαλές.
14γ. Πώς θα προωθήσετε την θρησκεία στο σχολείο; Ναι, μου έτυχε σε ειδικό σχολείο το οποίο ακολουθούσε τον καθολικισμό. Απαντήση: θα παροτρύνετε τα παιδιά να συγχωρούν και να έχουν ήθος.
14δ. Ποιο είναι το χαρακτηριστικό των ατόμων που δουλεύουν στον τομέα της ειδικής εκπαίδευσης – γιατί αντέχουν;
Απάντηση: Resilient

15. Δικές σας ερωτήσεις
Πάντα να κάνετε ερωτήσεις και να δίνετε την ανάλογη προσοχή στις απαντήσεις σας. Προς Θεού μη ρωτήσετε για μισθό. Αυτό φαίνεται άσχημο. Οι θέσεις σε σχολεία έχουν κλίμακες. Αφού επιτύχετε στη συνέντευξη ίσως σε μερικές περιπτώσεις να μπορείτε να διαπραγματευτείτε τα χρήματα. Αν όμως η αγγελία αναγράφει μόνο ένα ποσό ή είναι σχολείο δήμου δύσκολο να το διαπραγματευτείτε αφού τα ποσά είναι προκαθορισμένα. Καλό είναι πριν κάνετε την αίτηση να ελέγχετε το μισθό και τις κλίμακες των θέσεων, είτε στις σελίδες των δήμων, είτε των σχολείων. Υπάρχουν θέσεις που είναι term time pro rata.
15α. Τι εκπαίδευση (training) προσφέρετε;
15β. Πώς είναι το εργασιακό περιβάλλον;
15γ. Υπάρχουν τρόποι που μπορώ να βοηθήσω το σχολείο εκτός της τάξης, π.χ.  διοργάνωση εκδηλώσεων, συμμετοχή στο μαραθώνιο εκπροσωπώντας το σχολείο.

16. Το βίντεο αυτό ίσως σας βοηθήσει περισσότερο.

Συμβουλές: Η αυτοπεποίθηση και ο ενθουσιασμός είναι μεγάλα όπλα. Αν πήγες σε πολλές συνεντεύξεις αλλά δεν τα κατάφερες μην απογοητεύεσαι – σημαίνει δεν είναι οι κατάλληλες για σένα. Α! Μην ξεχνάς “You may not see it yet, but God has the right pieces to make the puzzle of your life fit together”.

Αν έχετε κάποια άλλη ερώτηση στείλτε και ευχαρίστως θα τη συζητήσουμε.

Φιλούδκια,

Η nounoua σας

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s