Greek mothers · Greeks teaching

familink!

Είσαι γονιός στην Ελλάδα ή στην Αγγλία και θες το καλύτερο άτομο να φροντίσει το παιδί σου; ΄Η μήπως νταντά, βοηθός μητρότητας, βρεφοκόμος, baby-sitter ή ειδικός παιδαγωγός και θέλεις να δουλέψεις Ελλάδα ή Αγγλία; Η Γκέλυ και η Ευσταθία, 2 αξιαγάπητες κοπέλες, μοιράστηκαν το δημιούργημά τους μαζί μας!girls_01Βασικά η Γκέλυ και η Ευσταθία γνωρίστηκαν για να δημιουργήσουν το familink. Και οι δύο, με διαφορετικό τρόπο, ήταν πολύ κοντά στα παιδιά και στις οικογένειες. Η Γκέλυ δουλεύοντας για πολλά χρόνια ως Κοινωνική Λειτουργός σε φορείς παιδικής προστασίας και φροντίδας και η Ευσταθία ως βοηθός μητρότητας αλλά και ως μητέρα η ίδια. Η Γκέλυ είχε από νωρίς αντιληφθεί το κενό που υπάρχει στην ελληνική πραγματικότητα που αφορά στην εύρεση παιδαγωγών για απασχόληση στο σπίτι μέσα από μια διαδικασία διαφορετική – πολύ πιο φιλική και προσωπική. Η Ευσταθία μέσα από την επαφή της με γονείς και με την προσωπική της εμπειρία είχε καταλάβει πόσο σημαντικό είναι η εύρεση παιδαγωγού να διακατέχεται από μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, σεβασμό και αγάπη για το παιδί.

Η ιδέα τους δουλεύτηκε αρκετά και πριν από 1,5 χρόνο έγινε πραγματικότητα. Ήδη πολλές οικογένειες έχουν επιλέξει το familink για την εύρεση παιδαγωγού – ειδικού φροντίδας και όλο και περισσότεροι παιδαγωγοί απευθύνονται στο familink προκειμένου να βρουν την ιδανική οικογένεια που θα τους δώσει την ευκαιρία να κάνουν αυτό που αγαπούν.

Στο familink ξέρουν πως για να είναι χαρούμενο ένα παιδί πρέπει να είναι χαρούμενοι οι άνθρωποι που το φροντίζουν. Έτσι λοιπόν προτείνουν στους γονείς, τους  παιδαγωγούς – ειδικούς φροντίδας που θα γίνουν “ οι δικοί του άνθρωποι“.

Καταφέρνουν να δημιουργούν όμορφα “ταιριάσματα” που κάνουν τα παιδιά να ανθίζουν.

Συναντήσαμε τα κορίτσια του familink σε μια περίοδο που ξεκινά και επίσημα πλέον η συνεργασία τους με Έλληνες γονείς και παιδαγωγούς που διαμένουν μόνιμα ή ετοιμάζονται να μεταβούν στην Αγγλία για επαγγελματικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους.

Τα στάδια

Η διαδικασία εύρεσης παιδαγωγού για τους γονείς είναι θα λέγαμε χωρισμένη σε 5 στάδια.

Μετά την συμπλήρωση της σχετικής φόρμας στο www.familink.gr , αυτό που έχουν να κάνουν είναι να συμπληρώσουν ένα σύντομο αλλά πολύ βοηθητικό για εμάς ερωτηματολόγιο όπου περιγράφονται οι ανάγκες τους. Στην συνέχεια ορίζουμε μια συνάντηση μαζί τους για να μάθουμε περισσότερα για αυτούς, την φιλοσοφία και την προσέγγισή τους ως προς την διαπαιδαγώγηση του παιδιού/ των παιδιών τους και να αξιολογήσουμε το οικογενειακό περιβάλλον που θα αποτελέσει χώρο εργασίας ενός παιδαγωγού. Ακολουθεί η πρότασή μας και αμέσως μετά η συνάντηση με τον προτεινόμενο παιδαγωγό.

Τα στάδια για την εύρεση απασχόλησης για τους παιδαγωγούς είναι και αυτά 5.

Η συμπλήρωση της σχετικής φόρμας στο www.familink.gr είναι το πρώτο, ακολουθεί η συμπλήρωση ερωτηματολογίου και αποστολή βιογραφικού σημειώματος με σκοπό να μάθουμε περισσότερα για το προφίλ, τις δυνατότητες, την διαθεσιμότητα, τις γνώσεις τους. Στην συνέχεια έχουμε το στάδιο της γνωριμίας και της προσωπικής μας επαφής μαζί τους, ως τέταρτο στάδιο έχει οριστεί αυτό της αξιολόγησης και τέλος η συνάντηση με την οικογένεια.

Φυσικά η ακολουθία αυτή προϋποθέτει ότι και για τους γονείς και για τους παιδαγωγούς κυριαρχούν κοινές αντιλήψεις και αρχές με αυτές του familink – αρχές που δεν τις ορίζει άλλη από την αγάπη για το παιδί.

Γνωρίστε το familink!

Τι είναι το familink;

Το familink είναι ένας χώρος, διαδικτυακός και πραγματικός που δραστηριοποιείται στην εύρεση παιδαγωγών και ειδικών φροντίδας για παιδιά ηλικιών από 0 – 12. Η φιλοσοφία μας στηρίζεται στην «επαφή». Πιστεύουμε ότι όταν πρόκειται για παιδιά και ανθρώπους που καλούμαστε να τα φροντίσουμε πρέπει να δίνεται χώρος και χρόνος για γνωριμία και ουσιαστική επαφή πριν προχωρήσουμε σε συνεργασία. Έτσι γνωρίζουμε από κοντά τις οικογένειες, μαθαίνουμε τις ανάγκες τους, την δυναμική τους και τα χαρακτηριστικά τους και μέσα από ένα δίκτυο παιδαγωγών, που επίσης γνωρίζουμε προσωπικά και έχουμε αξιολογήσει, διαλέγουμε τον ιδανικό για την κάθε οικογένεια ή την ιδανική οικογένεια για κάθε παιδαγωγό.

 

Μιλήσατε για χρόνο. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί ένα «ταίριασμα»; Τι γίνεται με την έλλειψη χρόνου που μας χαρακτηρίζει όλους;

Ο χρόνος που απαιτείται για να βρει και να αξιολογήσει ο γονιός έναν παιδαγωγό για το παιδί του είναι σίγουρα πολύς. Η εμπειρία και η σχετική γνώση που χρειάζεται για να αντιληφθεί κανείς τις δυνατότητες και τις δεξιότητες ενός παιδαγωγού φαίνεται πως πρέπει να είναι αρκετή.  Εμείς αυτό που λέμε στους γονείς είναι:

«Αυτό τον χρόνο μην τον υπολογίσετε, αφήστε τον σε εμάς. Είναι χρόνος που μετριέται σε ώρες, είναι πολλές και έτσι πρέπει να είναι. Υπολογίστε όμως τον χρόνο για να ακούσετε τις ανάγκες σας και τις ανάγκες του παιδιού σας και να μας τις μεταφέρετε, τον χρόνο για να γνωρίσετε τον παιδαγωγό που θα σας προτείνουμε για το παιδί σας, τον χρόνο που θα είσαστε δίπλα του μέχρι να νιώσετε όλοι ασφαλείς. Αυτός ο χρόνος δεν μετριέται σε ώρες, μετριέται σε σχέση. Και αυτό είναι δικό σας – δεν μπορεί να είναι κάποιου άλλου – και αφού τον προσφέρετε, έχετε να το χαρείτε και να το απολαύσετε!».

 

Το familink έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό. Πως λειτουργεί σε αυτή την περίπτωση η ιδέα της προσωπικής επαφής;

Πράγματι, πρόσφατα ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με οικογένειες στο εξωτερικό. Αυτό το άνοιγμα προέκυψε όταν κάποια στιγμή άρχισαν να έρχονται στο familink αιτήματα από οικογένειες Ελλήνων που σκεφτόντουσαν να φύγουν στο εξωτερικό ή που ήδη είχαν μετακομίσει εκεί και θα ήθελαν να έχουν μια Ελληνίδα παιδαγωγό ή ειδικό φροντίδας για τα παιδιά. Έναν άνθρωπο που θα ένιωθαν οικεία. Παράλληλα βλέπαμε ότι υπάρχει τάση προς το εξωτερικό και από τους παιδαγωγούς που ήθελαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους εκτός Ελλάδος. Και η αλήθεια είναι ότι είναι πιο εύκολη η απόφαση όταν ξέρεις ότι σε περιμένει ένα σπίτι, μία οικογένεια εκεί.

Η διαδικασία παραμένει ίδια παρά την απόσταση. Ευτυχώς υπάρχει το skype και έτσι μπορούμε να γνωρίσουμε την οικογένεια να δούμε τα χαρακτηριστικά, το ταμπεραμέντο της και μέσα από την κουβέντα να μάθουμε όλα εκείνα που μόνο η προσωπική επαφή μπορεί να αποκαλύψει. Στοιχεία που για εμάς είναι σημαντικά για να κάνουμε το σωστό «ταίριασμα» και να διαλέξουμε τον ιδανικό άνθρωπο για την κάθε οικογένεια. Στη συνέχεια μέσω skype γνωρίζεται και ο παιδαγωγός με την οικογένεια για να πάρουν και οι δύο πλευρές μία πρώτη εικόνα.  Χαιρόμαστε πολύ με αυτό το άνοιγμα γιατί αν και αρχή ακόμη πάει ήδη πολύ καλά.

 

Γιατί σας επιλέγουν οι γονείς και οι παιδαγωγοί ενώ υπάρχουν πλατφόρμες αναζήτησης με βιογραφικά παιδαγωγών και  baby sitter;

Αυτό που κάνουμε και το βιώνουμε ως κάτι μοναδικό, είναι ότι γνωρίζουμε προσωπικά όλους τους παιδαγωγούς που προτείνουμε. Ένα βιογραφικό δεν είναι ποτέ αρκετό για να γνωρίσεις έναν άνθρωπο. Επειδή ακριβώς δουλεύουμε για τα παιδιά δηλαδή τα παιδιά είναι το κύριο μέλημα μας, αισθανόμαστε πολύ μεγάλη ευθύνη απέναντί τους. Προσπαθούμε να μάθουμε όσο πιο πολλά μπορούμε για την κάθε οικογένεια και έτσι ακριβώς κάνουμε και με τους παιδαγωγούς. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, δεν ταιριάζουν όλοι με την φιλοσοφία του familink για αυτό τον λόγο δεν συνεργαζόμαστε με όλους και δεν είναι όλες οι οικογένειες το ιδανικό περιβάλλον για να εργαστεί κάποιος και για αυτό δεν συνεργαζόμαστε με όλες τις οικογένειες. Αυτό που μας κάνει να κερδίζουμε κάθε μέρα την εμπιστοσύνη του κόσμου είναι η φροντίδα και το ενδιαφέρον με το οποίο προσεγγίζουμε κάθε παιδαγωγό και κάθε οικογένεια. Θέλουμε να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Και οι γονείς και οι παιδαγωγοί μέσα στην οικογένεια και στο τέλος το παιδί. Όλα για το παιδί γίνονται. Αν ο άνθρωπος που φροντίζει ένα παιδί δεν είναι καλά, δεν αισθάνεται αποδοχή, ασφάλεια και σεβασμό αυτό θα έχει αντίκτυπο στο παιδί. Εν κατακλείδι μας διαλέγουν άνθρωποι, παιδαγωγοί και γονείς που παίρνουν πολύ σοβαρά τον ρόλο τους και αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι να φροντίζεις ουσιαστικά ένα παιδί.

Επίσης, δείτε μια φρέσκια πρόταση από το familink.gr για παιδαγωγούς διαφόρων ειδικοτήτων που αφορούν στην φροντίδα βρέφους και φροντίδα, δημιουργική απασχόληση και εκπαιδευτική υποστήριξη παιδιών από 0 – 12 ετών. Θα βρείτε αναρτημένες θέσεις εργασίας εδώ.

14543777_785796901561306_2394251774860639154_o

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s