Scotland

Σκωτία: Τα βήματα

Έχεις αποφασίσει πως θέλεις να κάνεις το μεγάλο βήμα και να δοκιμάσεις την τύχη σου στο εξωτερικό. Έχεις καταλήξει στη Σκωτία καθώς όπως γνωρίζεις είναι μια χώρα με καλή ποιότητα ζωής, πολύ καλούς μισθούς (σε σύγκριση με αυτούς που είσαι συνηθισμένος) και αρκετά καλό εκπαιδευτικό σύστημα. Είσαι λοιπόν έτοιμος να ετοιμάσεις τις βαλίτσες σου όμως υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Δεν γνωρίζεις τα ακριβή βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις καθώς δεν υπάρχει τίποτα το διαφωτιστικό στο Ίντερνετ. Αυτό λοιπόν το άρθρο απευθύνεται σε όλους εσάς (και δεν είστε λίγοι, πιστέψτε με) που έχετε καταλήξει στη Σκωτία και δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Βαθιά ανάσα λοιπόν και ξεκινάμε.Αρχικά, πρέπει πριν κάνεις οποιαδήποτε διαδικασία να κάνεις την αίτησή σου ώστε να γραφτείς στο GTCS (General Teaching Council for Scotland). Το GTCS είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που έχει έδρα τη Σκωτία και αφορά την εκπαίδευση. Είναι κάτι σαν να λέμε υπουργείο παιδείας. Η Σκωτία έχει διαφορετική εκπαίδευση από την Αγγλία και οι οργανισμοί που αφορούν την εκπαίδευση είναι διαφορετικοί, οπότε ό,τι ισχύει για την Αγγλία δεν σημαίνει πως θα ισχύει και για τη Σκωτία. Για να κάνεις λοιπόν την αίτησή σου στο GTCS θα πρέπει να μπεις σε αυτή τη σελίδα και να πας στην επιλογή “I qualified outside Scotland”. Θα σου ανοίξει μια σελίδα με διάφορες επιλογές και θα επιλέξεις “Qualified in European Union or Switzerland”. Στη σελίδα που θα σου ανοίξει έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι ώστε να ξεκινήσεις την αίτηση καθώς και τα έγγραφα που θα σου χρειαστούν. Τα βασικά έγγραφα είναι το πτυχίο σου, το ποινικό μητρώο το οποίο μπορείς να πάρεις από τα ΚΕΠ της πόλης σου, διαβατήριο/ταυτότητα, πιστοποιητικό γέννησης και συστάσεις. (Για πιο αναλυτικά για όλα τα έγγραφα που χρειάζονται καθώς και να δεις αν χρειάζονται επίσημη μετάφραση ή όχι μπες στη σελίδα). Αφού συγκεντρώσεις όλα τα έγγραφα μπορείς να ξεκινήσεις την αίτηση επιλέγοντας “Start the application”. Φέτος έχουν αλλάξει τα πράγματα και η αίτηση είναι ηλεκτρονική οπότε δεν έχω δει την ηλεκτρονική φόρμα ώστε να δώσω κάποια παραπάνω πληροφορία καθώς μέχρι πέρυσι οι αιτήσεις γίνονταν σε έντυπη μορφή και στέλνονταν στο GTCS ταχυδρομικώς.

Πέρα από τα έγγραφα, θα χρειαστεί να δώσεις το χρηματικό ποσό των 189 λιρών. Όπως θα διαβάσεις στη σελίδα το δίνεις σε δόσεις. Η πρώτη δόση πάει για να κάνεις την αίτηση, η δεύτερη για να σου χορηγήσουν PVG (στο οποίο θα αναφερθώ παρακάτω) και η τρίτη δίνεται μόνο αν κριθεί επιτυχής η αίτησή σου (ναι, σύμφωνα με αυτούς υπάρχει και μία περίπτωση να μην κριθεί επιτυχής αλλά θα σου έλεγα να μην ανησυχείς από τη στιγμή που είσαι πτυχιούχος και το ποινικό σου μητρώο είναι καθαρό). Όσον αφορά το PVG (είναι αντίστοιχο του QTS της Αγγλίας), είναι ένα έγγραφο που σου χορηγείται μετά από έλεγχο του ποινικού σου μητρώου. Είναι σημαντικό καθώς πιστοποιεί ότι είσαι «καθαρός» και σε θέση να έρθεις σε επαφή με παιδιά και ευαίσθητες ομάδες γενικά. Αν το ποινικό σου μητρώο είναι καθαρό δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα.

Αφού λοιπόν κάνεις την αίτηση περιμένεις. Η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες, γι’αυτό και καλό είναι να ξεκινήσεις την διαδικασία ενώ είσαι ακόμα Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εμένα μου πήρε 3 μήνες να έχω το πιστοποιητικό ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που τους πήρε 7. Όταν σου χορηγήσουν το πιστοποιητικό θα γράφει ότι μπορείς να διδάξεις στη Σκωτία στο αντικείμενό σου. Επομένως, το πιστοποιητικό αυτό είναι απαραίτητο καθώς σου αναγνωρίζει το πτυχίο σου. Χωρίς αυτό δεν μπορείς να εργαστείς στην εκπαίδευση εδώ.

Το αμέσως επόμενο βήμα αφού έχεις στα χέρια σου το πολυπόθητο πιστοποιητικό είναι να ψάξεις για δουλειά. Υπάρχουν αρκετές σελίδες που ανεβάζουν αγγελίες σχολείων όπως είναι το indeed.co.uk, όμως εγώ θα σου πρότεινα τη Myjobscotland που είναι τοπική και ανεβάζει αγγελίες για δουλειές μόνο στη Σκωτία. Κάνεις έναν λογαριασμό δωρεάν και ψάχνεις αγγελίες σύμφωνα με το αντικείμενό σου. Αφού βρεις κάποια που σε ενδιαφέρει συμπληρώνεις μία ηλεκτρονική αίτηση (αυτή θα είναι το βιογραφικό σου). Δεν χρειάζεται να τυπώσεις βιογραφικά και να τρέχεις από πόρτα σε πόρτα στα σχολεία, όλα γίνονται ηλεκτρονικά, τουλάχιστον για τα δημόσια σχολεία. Οπότε συμπληρώνεις και περιμένεις να σε καλέσουν για συνέντευξη.

Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στο πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να βρεις δουλειά ως εκπαιδευτικός στη Σκωτία. Πριν ακόμα μετακομίσω εδώ, με όλους όσους είχα μιλήσει που ζούσαν ήδη στη Σκωτία και εργάζονταν στην εκπαίδευση μου έλεγαν πως είναι αρκετά εύκολο να σε πάρουν καθώς χρειάζονται προσωπικό. Προσωπικά δεν συνάντησα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα να εργαστώ σε δημοτικό, με την έννοια ότι εργάζομαι όμως ως βοηθός δασκάλας (PSA). Για να πω την αλήθεια βρήκα αρκετά εύκολα σαν βοηθός αλλά όχι σαν δασκάλα για ευνόητους λόγους. Αφού έκανα γυρω στις 10-15 αιτήσεις για δασκάλα και δεν πήγα σε καμία συνέντευξη άρχισα να κάνω σαν βοηθός και με πήραν. Πού θέλω να καταλήξω; Ναι, ζητάνε προσωπικό. Ναι, είναι σχετικά εύκολο να εργαστείς. Όμως, πρέπει να έχεις και κάποια εμπειρία στο σκωτσέζικο σύστημα. Για να μιλήσω για τη δική μου περίπτωση, είχα το πτυχίο μου ως δασκάλα στην Ελλάδα και εμπειρία ενός χρόνου ως δασκάλα ιδιαιτέρων, αλλά εμπειρία σε σχολείο στην Ελλάδα δεν είχα καμία εκτός από τις πρακτικές. Εμπειρία στη Σκωτία φυσικά δεν είχα. Όταν άρχισα να παίρνω αρνητικές απαντήσεις στις αιτήσεις για δασκάλα απαντούσα σε όλα τα  e-mail ζητώντας να μάθω σε τι ακριβώς “έχανε” η αίτησή μου. Κάποιοι δεν απάντησαν, αρκετοί όμως απάντησαν και αυτό που μου είπαν δεν ήταν ούτε ότι δεν έχω καλό βιογραφικό ούτε ότι δεν είμαι Βρετανίδα (κάτι το οποίο φοβόμουν ότι θα επηρέαζε την επιλογή τους). Αυτό που μου απάντησαν ήταν πως δεν έχω εμπειρία στο σύστημά τους και μου πρότειναν να δουλέψω εθελοντικά σε δημοτικό ώστε να δω πώς λειτουργούν τα πράγματα από πρώτο χέρι και να αποκτήσω και μια βασική εμπειρία. Αντ’αυτού έκανα αιτήσεις σαν βοηθός δασκάλας, με πήραν και τώρα δουλέυω ναι μεν όχι σαν δασκάλα αλλά σε κάτι αρκετά κοντινό (καλύτερο από το να δουλεύεις σε εστιατόριο), έχοντας επαφή με το σύστημά τους καθημερινά, με τη γλώσσα και κερδίζοντας πολύτιμη εμπειρία για τη συνέχεια. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να μην δουλέψεις αμέσως εκεί που θες και όπως θες. Πρέπει να είσαι διατεθειμένος να εργαστείς κάπου αλλού, ακόμη και εκτός τομέα αν χρειαστεί για τους πρώτους μήνες μέχρι να σταθείς στα πόδια σου με τα υπόλοιπα που φέρνει μία μετακόμιση (αλλαγή περιβάλλοντος, αναζήτηση σπιτιού κλπ), ή να προσφέρεις εθελοντική (απλήρωτη μεν, πολύτιμη δε) εργασία σε κάποιο σχολείο. Στη συνέχεια, και αφού θα έχεις αποκτήσει μια κάποια εμπειρία στο σύστημα, θα μπορέσεις να δοκιμάσεις την τύχη σου και ως δάσκαλος/καθηγητής. Προσωπικά γνωρίζω αρκετούς Έλληνες που ήρθαν εδώ, ξεκίνησαν δουλεύοντας ως βοηθοί και τώρα εργάζονται ως δάσκαλοι. Θέληση χρειάζεται και υπομονή!

Όπως και να ’χει, η συμβουλή μου είναι μία: Κάνε το βήμα! Αξίζει. Και ακόμα και να ξεκινήσεις από χαμηλά, θα φτάσεις εκεί που θες γιατί υπάρχει η αναγνώριση και η εκτίμηση του τι προσφέρεις.

Καλη επιτυχία!

IMG_6877 Η Σάρα Τσομπανίδη κατάγεται από την Πάτρα. Σπούδασε δασκάλα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και πραγματοποίησε Erasmus στην Ιταλία και τη Φινλανδία. Πλέον ζει μόνιμα και εργάζεται ως PSA στο Εδιμβούργο.

31 thoughts on “Σκωτία: Τα βήματα

  1. Καλημέρα! Συγχαρητήρια για το άρθρο σας! Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν θέσεις εργασίας για φιλολόγους ελληνικής φιλολογίας. Είναι απαραίτητα να έχουμε μεταπτυχιακό από Σκωτσέζικο πανεπιστήμιο στην εκπαίδευση ή μπορούμε να έχουμε μεταπτυχιακό σε άλλο αντικείμενο π.χ. εκπαίδευση ενηλίκων, ειδική αγωγή, διαπολιτισμική εκπαίδευση;

    Liked by 1 person

    1. Καλησπέρα Θεόδωρε! Δεν γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο πάνω στη διδασκαλία ελληνικών σε σχολεία στη Σκωτία. Ξέρω ότι υπάρχει ένα ελληνικό σχολείο στο Εδιμβούργο και σίγουρα υπάρχουν ελληνικά σχολεία στη Σκωτία, όμως απ’όσο γνωρίζω δεν λειτουργούν σε κανονική βάση, δηλαδή το κανονικό καθημερινό 7ωρο. Για παράδειγμα, το σχολείο στη Σκωτία λειτουργεί λίγες ώρες κάποιες μέρες της εβδομάδας και απαρτίζεται από έναν δάσκαλο αν δεν κάνω λάθος (είχα στείλει βιογραφικό όταν ήμουν ακόμη Ελλάδα καθώς έψαχνα να δουλέψω σε ελληνικό σχολείο και μου είχαν απαντήσει πως έχουν μία δασκάλα και δεν χρειάζονται άλλη). Θα σου πρότεινα να ψάξεις στο ίντερνετ για θεσεις εργασίας ως φιλόλογος ελληνικών, μπορεί να βρεις κάτι. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα να κοιτούσες και τα ιδιωτικά σχολεία ( https://www.isc.co.uk/ , http://www.scis.org.uk/ ). Αν ενδιαφέρεσαι για ιδιαίτερα δες εδώ: http://www.uktutors.com/ , https://www.childcare.co.uk/ .
      Όσον αφορά το μεταπτυχιακό δεν θεωρώ πως είναι απαραίτητο, αλλά σίγουρα αν το έχεις μετράει σαν συν. Και σίγουρα αν είναι και σε Βρετανικό πανεπιστήμιο θα μετράει ακόμα παραπάνω.
      Ελπίζω να σε βοήθησα!

      Like

  2. Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, Σάρα! Νόμιζα ότι το μεταπτυχιακό είναι απαραίτητο για να πάρω άδεια διδασκαλίας. Το μεταπτυχιακό μου είναι από χώρα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (Κύπρος), δεν είναι από Βρετανικό. Δεν ήξερα ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί στη Σκωτία που κάνουν ιδιαίτερα. Ο ένας σύνδεσμος αφορά όλο το Η.Β. ; Απλώς, ενδιαφέρομαι να διδάξω στο αντικείμενό μου (φιλολογικά μαθήματα όπως νέα και αρχαία ελληνικά, λογοτεχνία, λατινικά, φιλοσοφία, ιστορία κ.α. ) στη Σκωτία διότι είναι καλύτερα από την Αγγλία. Το λέω για να μην στείλω τα δικαιολογητικά και με απορρίψουν λόγω έλλειψης ζήτησης φιλολόγων. Όπως και να’ χει, σε ευχαριστώ πάρα πολύ!

    Like

    1. Για να γραφτείς στο GTCS (και να σου χορηγήσουν το πιστοποιητικό) δεν είναι υποχρεωτικό να έχεις μεταπτυχιακό. Και επειδή είναι από Κύπρο μπορεί στην αναζήτηση δουλειάς να σε βοηθήσει περισσότερο.
      Και οι δύο σύνδεσμοι είναι για όλη τη Μεγάλη Βρετανία απ’όσο έχω δει. Προσωπικά δεν γνωρίζω κάποιον που να κάνει ιδιαίτερα στη Σκωτία αλλά γίνεται. Νομίζω πως αρχαία ελληνικά και λατινικά κυρίως θα βρεις, ίσως και τα δημόσια να έχουν τέτοια μαθήματα στο λύκειο. Στην Αγγλία όταν έψαχνα είχα βρει αγγελίες που ζητούσαν καθηγητές αρχαίων. Λογικά θα υπάρχουν και στη Σκωτία. Καλή επιτυχία με ό,τι κάνεις!

      Like

  3. Ωραίες και χρήσιμες πληροφορίες αλλά και σε αυτό και σε άλλα άρθρα δεν βρίσκω αυτό που θέλω να μάθω. Λέτε ότι κάποιοι διορίστηκαν κανονικά δάσκαλοι ( επίσης εδώ μιλάμε για πρωτοβάθμια η δευτεροβάθμια εκπαίδευση) δεν διευκρινίζεται,..΄ούτε και το σε ποιούς κλάδους έχει η Σκωτία ελλείψεις; ποιο επίσης ειναι το καθεστώς που δουλεύει ο TA; ωρομίσθιος; αρκούν αυτά τα χρήματα για διαβίωση; και μετά από πόσο καιρό διορίζεται κάποιος ή πιο σωστά προσλαμβάνεται στη Σκωτία και στο Λονδίνο; Πόσο καλά Αγγλικά χρειάζονται…γιατί εδώ και στα διεθνή σχολεία αν δεν είσαι native speaker δεν σε προσλαμβάνουν… Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις αλλά το ψάχνω το θέμα ένα χρόνο και από άτομο που γράφει εδώ σε αυτή τη σελίδα έχω ακούσει πως “αν έχω κάτι καλύτερο να κάνω Ελλάδα να μην ασχοληθώ με την διδασκαλία στο UK”.

    Liked by 1 person

    1. Καλησπέρα Παύλο,

      Το άρθρο αναφέρεται σε πρωτοβάθμια και σε δευτεροβάθμια εκπαίδευση ταυτόχρονα. Είτε είσαι δάσκαλος είτε καθηγητής τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να γραφτείς με το GTCS είναι τα ίδια. Οι σελίδες που αναφέρονται παραπάνω απευθύνονται επίσης και στις δύο βαθμίδες.
      Αν εργαστείς ως βοηθός στη Σκωτία (PSA στη Σκωτία, TA στην Αγγλία) τα χρήματα για full time απασχόληση ξεκινούν γύρω στις 800 λίρες το μήνα και αυξάνονται ανάλογα με την εμπειρία σου, παράλληλα με τα χρόνια εργασίας σου. Για να τα βγάλεις πέρα οικονομικά είναι προτιμότερο να βρεις σπίτι με ένα ακόμα άτομο καθώς τα ενοίκια στη Σκωτία είναι σχετικά ψηλά. Μπορείς να βρεις σπίτι με 700,800 λίρες αλλά όπως καταλαβαίνεις καλό θα είναι να το μοιράζεσαι. Αν το μοιράζεσαι και ανάλογα και το τι ξοδεύεις, βγαίνεις.
      Όσον αφορά τις πληρωμές, πληρώνεσαι κάθε μήνα τις ώρες που εργάζεσαι και σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχεις υπογράψει. Για παραπάνω πληροφορίες μπορείς να ψάξεις εδώ https://www.mygov.scot/, που καλύπτει αρκετά θέματα και είναι επίσημη σελίδα για τη Σκωτία. Όσον αφορά το πόσος καιρός χρειάζεται για να προσληφθείς στη Σκωτία αυτό εξαρτάται. Όπως αναφέρεται και στο άρθρο είναι αρκετά δύσκολο να προσληφθείς ως δάσκαλος/καθηγητής με το που έρθεις, καθώς χρειάζεται να έχεις εμπειρία στο εκπαιδευτικό τους σύστημα. Γι’αυτό είναι καλό να εργαστείς ως βοηθός πρώτα, ή να κάνεις εθελοντισμό σε κάποιο σχολείο ώστε να αποκτήσεις κάποια εμπειρία. Βλέπω ότι υπάρχει απορρόφηση, δασκάλων τουλάχιστον, ακόμα και δασκάλων από άλλες χώρες. Προσωπικά ξέρω αρκετούς Έλληνες που με τη βασική γνώση αγγλικών μπόρεσαν και μπήκαν στο σύστημα και τώρα διδάσκουν σε σχολεία, έχοντας όμως πρώτα είτε κάνει ένα μεταπτυχιακό, είτε δουλέψει ως βοηθοί, είτε κάνοντας εθελοντισμό.
      Για το επίπεδο των Αγγλικών, από την προσωπική μου εμπειρία σου λέω πως δεν χρειάζεται να είσαι native speaker αρκεί να γνωρίζεις αγγλικά σε επίπεδο που να μπορείς να συνεννοηθείς και να τα χρησιμοποιήσεις για να διδάξεις, αφού πρόκειται για το κύριο εργαλείο εργασίας.
      Όσα ανέφερα αναφέρονται στη Σκωτία, για την Αγγλία δεν γνωρίζω τι ισχύει. Το πιο πιθανό είναι να ισχύουν εντελώς διαφορετικά πράγματα καθώς η εκπαίδευση σε Σκωτία και Αγγλία διαφέρουν αρκετά. Ελπίζω να μπόρεσες να βοηθηθείς έστω και λίγο από την απάντησή μου!

      Liked by 1 person

  4. Καλησπέρα Σάρα! Τι κάνεις; Μου έχει γίνει πρόταση να εργαστώ σε Βρετανικό Εκπαιδευτικό Οργανισμό- που παρέχει φροντίδα & εκπαίδευση σε μαθητές & νέους ενήλικες με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς(δραστηριοποιείται σε διάφορε πόλεις της Αγγλίας)- για την κάλυψη θέσης στην παράλληλη στήριξη. Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής: 1. Η προϋπηρεσία που θα αποκτήσω στην Αγγλία, θα αναγνωριστεί στη Σκωτία; 2. Θα μπορέσω να εργαστώ στην γενική εκπαίδευση ή θα με περιορίσει σε θέσεις που αφορούν την ειδική αγωγή; 3. Μπορώ να υποβάλω αίτηση στο GTCS δηλώνοντας ως τόπο κατοικίας την πόλη όπου θα βρίσκομαι στην Αγγλία; Ευχαριστώ πολύ!

    Like

  5. Καλησπερα Θεόδωρε και συγγνώμη για την καθυστέρηση! Αρχικά συγχαρητήρια για την θέση, αν την δεχτείς θα αποκτήσεις μεγάλη εμπειρία. Κοίτα, οι Σκωτσέζοι θέλουν να έχεις εμπειρία στο Σκωτσέζικο curriculum για να σε πάρουν ως δάσκαλο/καθηγητή. Στο λέω γιατί σε όσες αιτήσεις με έχουν απορρίψει μου έχουν πει ότι προτίμησαν κάποιον άλλον επειδή έχει παραπάνω εμπειρία στο curriculum. Οπότε από τη μία αν δουλέψεις στην Αγγλία θα αποκτήσεις σημαντική εμπειρία πάνω στη δουλειά σου και θα μπει στο βιογραφικό σου, από την άλλη ίσως να μην μετρήσει ιδιαίτερα στη Σκωτία. Όμως εξαρτάται πόσο ανταγωνιστικό είναι το βιογραφικό σου, δηλαδή αν έχεις καλή εμπειρία σε μαθησιακές δυσκολίες για παράδειγμα και συστάσεις καλές τότε πιστεύω πως αυτό θα εξισορροπήσει την έλλειψη εμπειρίας στο Σκωτσέζικο σύστημα.
    Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σου δεν γνωρίζω να σου πω σίγουρα. Κατά τη γνώμη μου θα μπορέσεις να δουλέψεις σε κανονικά σχολεία καθώς υπάρχουν παιδιά με αυτισμό/δυσλεξία/υπερκινητικότητα κλπ που χρειάζονται υποστηριξη.
    Και ναι, αν ζεις σε μια πόλη στην Αγγλία εννοείται πως θα δώσεις την διεύθυνση εκεί, δεν είναι υποχρεωτικό να είσαι Σκωτία για να κάνεις την αίτηση. Απλά αν αλλάξεις διεύθυνση αφού έχεις υποβάλει την αίτηση θα πρέπει να κάνεις update την διεύθυνσή σου.
    Ελπίζω να βοήθησα!

    Liked by 1 person

  6. Ευχαριστώ πολύ Σάρα! Απλώς, σκέφτηκα να αποκτήσω εμπειρία στην Αγγλία ώστε να έχω περισσότερες πιθανότητες να εργαστώ στην Σκωτσέζικη εκπαίδευση έστω και ως βοηθός εκπαιδευτικού και να κερδίσω λίγο χρόνο. Το αγγλικό ΑΦΜ (όπως και ο τραπεζικός λογαριασμός)θα ισχύει και στη Σκωτία ή θα πρέπει να βγάλω εκ νέου; Και πάλι σε ευχαριστώ πολύ!

    Like

  7. Καλησπέρα Σάρα και ευχαριστούμε για τις διαφωτιστικές οδηγίες σου!
    Εγώ είμαι νηπιαγωγός με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση.
    Τα αγγλικά μου είναι επιπέδου lower.
    Σκέφτομαι σοβαρά να έρθω στο Εδιμβούργο, μιας και έχω έναν γνωστό μου ο οποίος είχε εκεί κάποια ιδιωτικά νηπιαγωγεία.
    Ως νηπιαγωγός και εγώ το 1ο βήμα που πρέπει να κάνω λοιπόν είναι να γραφτώ στο GTCS?
    Eίχα διαβάσει σε ένα άλλο αρθρο για τους εκπαιδευτικούς στη Σκωτία, πως πρέπει προκειμένου να ενταχθείς στο εκπαιδευτικό σύστημά τους, να παρακολουθήσεις κάποια υποχρωτικά σεμινάρια, τα οποία είναι σαν σχολή και τα οποία μάλιστα πληρώνεις.
    Δεν ισχύει κάτι τέτοιο;

    Ευχαριστώ!

    Liked by 1 person

    1. Αλεξία καλησπέρα και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Ναι, το πρώτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι να κάνεις αίτηση στο GTCS και να γραφτείς μαζί τους. Εκείνοι θα σου στείλουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό για το νηπιαγωγείο (nursery). Δυστυχώς δεν γνωρίζω κάτι για τα σεμινάρια που αναφέρεις. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο, όμως επειδή γνωρίζω περισσότερα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση παρά για το νηπιαγωγείο μπορεί να μου διαφεύγει. Θα σε συμβούλευα να κάνεις αίτηση στο GTCS και να τους στείλεις ένα e-mail ρωτώντας τους αν ξέρουν κάτι για τα σεμινάρια. Το πιθανότερο είναι απλά να κάνεις την αίτηση και μετά να ψάξεις για δουλειά στο Myjobscotland.

      Liked by 1 person

  8. Καλημερα!Θελω να ερθω και εγω Σκωτια για να εργαστω.Εδιμβουργο ισως και Ινβερνες.Εχω τελειωσει Γυμναστικη Ακαδημια.Ισχυει το ιδιο και για γυμναστες;Πρεπει να κανω δηλαδη τις ιδιες διαδικασιεςσε θεμα χαρτιων;Δεν ξερω τιποτα και ουτε εχω κανεναν εκει να με βοηθησει,βρηκα τα αρθρα σου που τα λες και πολυ ωραια(μπραβο σου)Φυσικα ενδιαφερομαι να κανω και αλλες δουλειες τον πρωτο καιρο ή και παραλληλα με την γυμναστικη,μιας και αυτο ξερω και εχω σπουδασει,μια αλλη δουλεια οποιδηποτε να βγαινουν τα εξοδα.

    Like

    1. Καλησπέρα Γιώργο! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζω τι διαδικασίες πρέπει να κινήσεις για να εργαστείς σαν γυμναστής εδώ. Τα σχολεία σίγουρα προσλαμβάνουν γυμναστές, είτε στην πρωτοβάθμια είτε στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δεν είμαι σίγουρη για το αν πρέπει να κάνεις τα χαρτιά σου στο GTCS, όμως θα σου πρότεινα να τους στείλεις ένα e-mail και να τους ρωτήσεις (http://www.gtcs.org.uk/home/contact.aspx). Θα έχεις μια σίγουρη απάντηση. Όσον αφορά την αναζήτηση εργασίας μπορείς να ψάξεις σε: Indeed.co.uk, totaljobs.com, adzuna.co.uk και The Guardian Jobs.
      Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να εργαστείς κάπου αλλού μέχρι να βρεις τη θέση που θες και είναι πολύ θετικό το ότι είσαι διατεθειμένος να το κάνεις. Πάντως ψάξε και την περίπτωση των γυμναστηρίων.

      Liked by 1 person

      1. Καλησπερα.Σε ευχαριστω πολυ Σαρα.Δεν ξερω απο που να ξεκινησω και μου
        φαινονται βουνο!Θα κανω αυτα που μου ειπες,για αρχη.Ευχαριστω και παλι..

        Στις Σάβ, 1 Σεπ 2018 στις 9:04 μ.μ., ο/η Greek Teachers in England έγραψε:

        > sarascotland commented: “Καλησπέρα Γιώργο! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου
        > λόγια. Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζω τι διαδικασίες πρέπει να κινήσεις
        > για να εργαστείς σαν γυμναστής εδώ. Τα σχολεία σίγουρα προσλαμβάνουν
        > γυμναστές, είτε στην πρωτοβάθμια είτε στην δευτεροβάθμια εκπαίδευσ”
        >

        Liked by 1 person

  9. Καλησπέρα
    Έχω το QTS το οποίο με πιστοποιεί σαν καθηγήτρια στην Αγγλία. Μπορώ με αυτό να διδάξω και στην Σκωτία ή πρέπει να κάνω πάλι από την αρχή τα χαρτιά μου για να κάνω αίτηση στο GTCS?

    Like

    1. Καλησπέρα Ελένη,
      Πρέπει να κάνεις τα χαρτιά σου στο GTCS για να εργαστείς σε σχολείο στη Σκωτία, το QTS δεν αναγνωρίζεται εδώ.

      Liked by 1 person

  10. Γεια σου Σαρα! Ευχαριστουμε πολύ για τις πληροφοριες! Και γω απο Πάτρα ειμαι και τωρα τελειωνω το Νηπιαγωγων συντομα. Αναρωτιόμουν έαν το Nursery στη Σκωτία θεωρείται Νηπιαγωγειο (3-6) ή παιδικος σταθμος (0-3). Και αν θεωρειται Νηπιαγωγειο, γνωριζεις εάν απορροφουν τα νηοιαγωγεια εκει ξενους δασκαλους/παιδαγωγους; Το σκέφτομαι πολυ σοβαρα για του χρονου να ερθω, και θελω να δω και τι πρεπει να κανω και με τα χαρτια συντομα !

    Like

  11. Γεια σου Ελευθερία!
    Nursery είναι το νηπιαγωγείο (3-5). Στα 5 ξεκινάνε το δημοτικό.
    Ναι, απορροφούν ξένους νηπιαγωγούς. Γενικά απορροφούν ξένο προσωπικό σε όλους χώρους εργασίας στη Σκωτία.

    Liked by 1 person

  12. Σάρα καλησπέρα! Σε ευχαριστούμε για όλες τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες! Εγώ είμαι φιλόλογος και τελειώνω μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή. Θα ξεκινήσω τη διαδικασία για το GTCS. Αλλά ήθελα να σε ρωτήσω αν υπάρχει δυνατότητα για εργασία σε ελληνικό σχολείο στη Σκωτία. Σε ευχαριστώ και πάλι!

    Like

  13. Καλησπέρα κι από μένα 🙂
    Πολύ χρησιμες οι συμβουλές, όπως και στα υπόλοιπα άρθρα σου. Πριν λίγες μέρες, δέχτηκαν τον σύντροφο μου σε μόνιμη θέση στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης επομένως άρχισε και για μένα η σοβαρή έρευνα για δουλειά στη Σκωτία. Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για το σεντονάκι, αλλά οι πληροφορίες που πρόλαβα να δω μέχρι στιγμής στη σελίδα του GTCS μου φάνηκαν αρκετά ασαφείς.
    Εχω κάποιες απορίες που αφορούν την check list για την αίτηση στο GTCS. Έχω τελειώει το ΠΤΔΕ Αθηνων και η μόνη εμπειρία που έχω είναι σε ιδιαίτερα μαθήματα. 1)Επομένως, τι είδους συστατικές μπορώ να έχω έτσι;
    2) Τι σημαίνει teacher qualification certificate? Υποθέτω οτι ταυτίζεται με το δικό μας πτυχίο; Επειδή στη συνέχεια ζητά και undergraduate degree certificate. Θα ανεβάσω δηλαδή το ίδιο έγγραφο;
    3) Τι κάνουμε με τις μεταφράσεις των πτυχίων; Γιατι στην λίστα αναγράφεται ως “original” το έγγραφο που πρέπει να στείλεις. Αυτό σημαίνει στη γλώσσα του κράτους, στο οποίο απέκτησες το πτυχίο;
    4) Member state professional status. Εδώ εννοούν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος; Γιατί να πω την αλήθεια στα χρόνια που έκανα ιδιαίτερα, ποτέ δεν απέκτησα άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
    Ευχαριστώ πολύ,
    Άννα

    Like

    1. Γεια σου Άννα!
      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Οι απορίες που έχεις έχουν μία λογική γιατί όντως το GTCS δεν τα εξηγεί και πολύ διεξοδικά. Θα προσπαθήσω να απαντήσω όσο πιο καθαρά μπορώ.
      1. Μπορείς να ζητήσεις μία συστατική από το πανεπιστήμιο, από έναν καθηγητή που σε ξέρει, και μία από το χώρο εργασίας σου, δηλαδή από κάποιον γονιό στην προκειμένη. Συνήθως τους αρκεί μία από τον εργασιακό χώρο και μία από το πανεπιστήμιο.
      2. Λοιπόν, το teacher qualification certificate με το undergraduate degree certificate είναι, στη δικιά μας περίπτωση, το ίδιο και το αυτό, άρα θα τους στείλεις το πτυχίο σου. Αν έχεις και κάποιο μεταπτυχιακό στείλε και αυτό.
      3. Το πτυχίο σου θα το μεταφράσεις με επίσημη σφραγίδα και θα τους στείλεις και το αυθεντικό, στην ελληνική γλώσσα, αλλά και το μετεφρασμένο. Εγώ είχα μεταφράσει και την αναλυτική βαθμολογία.
      4. Το member state professional status δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς είναι, αλλά νομίζω πως εκείνοι φροντίζουν να το πάρουν από την Ελλάδα. Γράφει κάτι σχετικά με αυτό;

      Liked by 1 person

  14. Σάρα καλησπέρα! Σε ευχαριστούμε για όλες τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες! Εγώ είμαι φιλόλογος και τελειώνω μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή. Θα ξεκινήσω τη διαδικασία για το GTCS. Αλλά ήθελα να σε ρωτήσω αν υπάρχει δυνατότητα για εργασία σε ελληνικό σχολείο στη Σκωτία.
    Εννοώ σε αντίστοιχο Γυμνάσιο ή Λύκειο και κατά πόσο θα ήταν εύκολο να με δεχτούν
    Θα το εκτιμούσα πολύ αν μου απαντούσες…
    Σε ευχαριστώ και πάλι!

    Like

  15. Καλησπέρα Βάνα!
    Απ’όσο γνωρίζω στο Εδιμβούργο υπάρχει ένα ελληνικό σχολείο, το οποίο όμως δεν λειτουργεί σε καθημερινή βάση. Δεν είναι ολοήμερο, αλλά λειτουργεί λίγες ώρες τη βδομάδα. Μπορείς να βρεις πληροφορίες για το σχολείο εδώ http://www.greekschool-edinburgh.co.uk/el/ . Όπως στο Εδιμβούργο, φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν ελληνικά σχολεία και αλλού, πχ Γλασκώβη. Αλλά όλα τα ελληνικά σχολεία είναι του ίδιου στυλ. Λειτουργούν λίγες ώρες, μετά το κανονικό σχολείο των παιδιών, ή Σάββατο, και στόχος τους είναι να φέρνουν το παιδί σε επαφή με τη γλώσσα καταγωγής του και τις παραδόσεις του. Δεν γνωρίζω αν μπορείς να εργαστείς σε αυτά τα σχολεία, γι’αυτό θα σου πρότεινα να επικοινωνήσεις μαζί τους. Αν θέλεις πολύ να εργαστείς στο ελληνικό σχολείο, θα μπορούσες να βρεις μια άλλη κύρια δουλειά, σε κάποιο σκωτσέζικο σχολείο για παράδειγμα, και να πηγαίνεις και στο ελληνικό (αφού δεν θα σου προσφέρει full time απασχόληση ώστε να μπορείς να το κάνεις μόνο του).

    Liked by 1 person

    1. Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου! Θα ψάξω μάλλον σε σκωτσέζικο σχολείο πρώτα εφόσον έτσι είναι η κατάσταση.
      Σε ευχαριστώ και πάλι!

      Like

Leave a comment