Scotland

Φύγαμε για Σκωτία!

Έχεις κάνει την αίτησή σου στο GTCS (για τα βήματα δες εδώ) και περιμένεις να σου χορηγηθεί το πιστοποιητικό ή, ακόμα καλύτερα, το έχεις ήδη. Είναι, λοιπόν, σίγουρο πως μετακομίζεις Σκωτία. Σ’ αυτό το άρθρο θα σου μιλήσω για τα βασικά που πρέπει να γνωρίζεις και τις ενέργειες που μπορείς να ακολουθήσεις πριν και αφού φτάσεις Σκωτία.

 

Η καλή γνώση και οργάνωση παίζει πολύ βασικό ρόλο!

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Αρχικά, είναι σημαντικό να έχεις τα επίσημα έγγραφα μετεφρασμένα (όσα χρειάζεται) και επικυρωμένα. Θα σου πρότεινα να φτιάξεις έναν φάκελο και να έχεις μέσα πτυχίο, μεταπτυχιακούς τίτλους (εφόσον υπάρχουν), αναλυτική βαθμολογία της σχολής σου (κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί αλλά ποτέ δεν ξέρεις), ποινικό μητρώο, πιστοποιητικό γέννησης, ένα έγγραφο με τα στοιχεία των συστάσεών σου και φυσικά το πιστοποιητικό του GTCS (αν στο έχουν ήδη στείλει). Καλό είναι να έχεις και τα original και τα μεταφρασμένα.

Κάτι άλλο που πρέπει να κάνεις είναι να βγάλεις την Ευρωπαική Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας ώστε να είσαι καλυμμένος για τον πρώτο καιρό μέχρι να βρεις σπίτι και δουλειά και να ασφαλιστείς. Όπως θα δεις στην παραπάνω σελίδα, πρόκειται για μία κάρτα που χορηγείται σε όσους βγαίνουν στο εξωτερικό για λίγο καιρό (π.χ. για Εράσμους) και χρειάζονται προσωρινή ασφάλεια. Όταν ξεκινήσεις δουλειά και ασφαλιστείς δεν θα τη χρειάζεσαι πια. Διάβασε καλά τις πληροφορίες για αυτή την κάρτα ώστε να ξέρεις που μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και που όχι, γιατί αν δεν κάνω λάθος μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις μόνο σε νοσοκομεία.

Κάτι εξίσου σημαντικό είναι η έκδοση διαβατηρίου. Ενώ τώρα μπορείς να ταξιδεύεις στη Βρετανία με την ταυτότητά σου αυτό θα αλλάξει το 2019, οπότε καλό είναι να βγάλεις διαβατήριο για να είσαι σίγουρος και να μετακινείσαι χωρίς πρόβλημα. Όσον αφορά το δίπλωμα οδήγησης, αν έχεις το καινούργιο που είναι σε μορφή κάρτας δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Έτσι θα μπορείς να το δείχνεις σαν στοιχείο ταυτοποίησης αλλά και να το αλλάξεις με το σκωτσέζικο (αν σκέφτεσαι να μείνεις πολλά χρόνια).

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Σίγουρα γνωρίζεις ότι όσο πιο νωρίς κλείσεις τα αεροπορικά σου εισιτήρια τόσο πιο οικονομικά θα είναι. Είναι κάτι το οποίο σου προτείνω ανεπιφύλακτα καθώς η Σκωτία βρίσκεται αρκετά μακριά από την Ελλάδα (η πτήση Αθήνα – Εδιμβούργο διαρκεί περίπου 4 ώρες και 30 λεπτά) και αποτελεί δημοφιλή προορισμό ειδικά τις γιορτές, την άνοιξη και το καλοκαίρι. Οι εταιρίες που πετάνε για Σκωτία είναι η EasyJet που είναι Βρετανική και η Aegean. Προτείνω την Aegean καθώς είναι πιο μεγάλο το αεροπλάνο, πιο άνετο και προσφέρουν και φαγητό. Τα αρνητικά είναι ότι η Aegean δεν έχει δρομολόγια όλους τους μήνες και είναι αρκετά ακριβή. Μπορείς να δεις εδώ για αεροπορικά εισιτήρια και να συγκρίνεις τιμές μεταξύ των εταιριών.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν μπορείς να βρεις σπίτι αν δεν είσαι Σκωτία. Μην μπεις στον κόπο να ψάχνεις σπίτια από Ελλάδα καθώς η ζήτηση σπιτιών είναι τεράστια και ένα σπίτι που μπορεί να δεις τη μία μέρα, είναι πολύ πιθανό την επόμενη να μην υπάρχει. Και φυσικά δεν γίνεται να κλείσεις σπίτι χωρίς να το έχεις δει πρώτα. Αν βέβαια θέλεις να ξέρεις τι σπίτια παίζουν στην αγορά δεν βλάπτει μία αναζήτηση για να έχεις από πριν μία ιδέα.

Όταν με το καλό φτάσεις Σκωτία έχεις δύο επιλογές:

 1. Να μείνεις σε κάποιον φίλο
 2. Να μείνεις σε ξενοδοχείο/airbnb/hostel

Πρώτα θα πρέπει να βρεις δουλειά και μετά να νοικιάσεις σπίτι. Δεν θα σου δώσουν σπίτι αν δεν έχεις εισόδημα, οπότε καλό είναι πριν έρθεις να εξετάσεις τις επιλογές σου, να δεις αν υπάρχει κάποιος να σε φιλοξενήσει ή να μοιραστεί το σπίτι και τα έξοδα μαζί σου για λίγο καιρό, ή αν έχεις την οικονομική δυνατότητα και κανέναν να σε φιλοξενήσει να βρεις ένα οικονομικό ξενοδοχείο/airbnb/hostel. Πολλές φορές μπορείς να κλείσεις κάποια καλή συμφωνία αν μένεις για διάστημα πάνω από μίας εβδομάδας.  Έτσι θα έχεις κάποιο διάστημα στη διάθεσή σου να βρεις δουλειά και να κάνεις αναζήτηση σπιτιού. Έχε υπόψιν σου ότι τα σπίτια εξαφανίζονται αμέσως, οπότε θα πρέπει να είσαι πάνω από τον υπολογιστή και το τηλέφωνο όλη την ώρα αν θες να βρεις σπίτι σύντομα.

Πώς λειτουργεί;

Στη Σκωτία τα σπίτια βγαίνουν στην αγορά είτε από τους ιδιοκτήτες είτε από μεσιτικά γραφεία (agencies). Περισσότερο λειτουργούν με agencies όμως. Αυτά τα γραφεία αναλαμβάνουν να νοικιάσουν σπίτια εκ μέρους των ιδιοκτητών. Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι εσύ δεν πληρώνεις για τις υπηρεσίες τους, πληρώνονται από τους ιδιοκτήτες. Απαγορεύεται με νόμο να σου πάρουν χρήματα επειδή πήγες να δεις το σπίτι ή επειδή το νοίκιασες. Αν σου ζητήσουν κάποιο έξτρα ποσό καλό είναι να μην το δεχτείς και να πας παρακάτω (ίσως και σε άλλο agency). Το μόνο που υποχρεούσαι να πληρώσεις είναι το καπάρο (deposit) και το νοίκι. Το καπάρο είναι ένα ποσό, συνήθως στην αξία ενός ενοικίου ή πολλές φορές και λίγο παραπάνω, το οποίο πληρώνεις για να είναι καλυμμένος ο ιδιοκτήτης σε περίπτωση που, όταν φύγεις, το σπίτι έχει ζημιές. Αν όταν φύγεις το σπίτι είναι σε καλή κατάσταση τότε θα σου δοθεί πίσω το καπάρο. Να ξέρεις ότι το καπάρο δεν πηγαίνει στην τσέπη ούτε του μεσιτικού ούτε του ιδιοκτήτη. Υπάρχει μία συγκεκριμένη υπηρεσία που μαζεύει όλα τα καπάρο και είναι υπεύθυνη να στο επιστρέψει αν έχεις αφήσει το σπίτι όπως το βρήκες.

Η αναζήτηση σπιτιών γίνεται φυσικά μέσω του Ίντερνετ. Όταν βρεις κάποιο σπίτι που σε ενδιαφέρει θα πρέπει να καλέσεις στο τηλέφωνο επικοινωνίας, να δώσεις τα στοιχεία σου και να ζητήσεις να το δεις. Τότε θα σε βάλουν στη λίστα των ενδιαφερομένων και θα σου κλείσουν μέρα και ώρα για να πας (viewing). Εδώ τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά από την Ελλάδα και το viewing γίνεται την ώρα και τη μέρα που σου λένε εκείνοι (βέβαια αρκετές φορές είναι διαπραγματεύσιμοι), σε ομάδα με όλους τους ενδιαφερόμενους. Την ξενάγηση στο σπίτι θα στην κάνει κάποιος εκπρόσωπος του μεσιτικού, όχι ο ιδιοκτήτης. Αφού πας και το δεις θα σου δώσουν μία έντυπη αίτηση που θα την πάρεις μαζί σου και, εφόσον σε ενδιαφέρει το σπίτι, θα τη συμπληρώσεις. Έπειτα, μπορείς να τη στείλεις στο γραφείο είτε ηλεκτρονικά είτε να πας εκεί. Μπαίνεις σε λίστα αναμονής και περιμένεις ποιον θα διαλέξει ο ιδιοκτήτης. Ο ιδιοκτήτης θα διαλέξει εκείνον που πληροί τις δικές του προυποθέσεις, π.χ. να είναι φοιτητής ή να είναι εργαζόμενος, να παίρνει καλό μισθό, να έχει συστάσεις (έστω και ελληνικές). Θα δεις πως ο κάθε ιδιοκτήτης έχει τις δικές του προυποθέσεις.

Πού να ψάξω;

Καλές ιστοσελίδες είναι οι: http://www.rightmove.co.uk/, https://www.zoopla.co.uk/, https://www.gumtree.com/. Επίσης, καλό είναι να κοιτάς και σε σελίδες μεσιτικών. Κάποια μεσιτικά είναι: https://www.djalexander.co.uk/ (Εδιμβούργο, Γλασκώβη), https://southsidemanagement.com/ (Εδιμβούργο), http://littlejohns.ltd.uk/ (Εδιμβούργο). Σίγουρα υπάρχουν και άλλα για άλλες πόλεις, όμως επειδή μένω Εδιμβούργο δεν γνωρίζω. Αλλά μην ανησυχείς καθώς στις πρώτες τρεις κύριες ιστοσελίδες που γράφω ανεβάζουν αγγελίες γενικά για τη Βρετανία οπότε υπάρχει μεγάλη ποικιλία.  Επίσης μπορείς να ψάξεις στο facebook για ομάδες όπως Greeks in Edinburgh, Greeks in Glasgow, όπου ανεβάζουν πολλές αγγελίες που ψάχνουν συγκάτοικο.

Τι να προσέξω στο viewing;

Δεν ξέρω για τις υπόλοιπες πόλεις της Σκωτίας αλλά το Εδιμβούργο φημίζεται για τα χαμηλής ποιότητας σπίτια. Δεν είναι όλα τα σπίτια άσχημα, υπάρχουν και αρκετά που αξίζουν, όμως όταν πας να δεις ένα σπίτι θα πρέπει να κοιτάξεις τα εξής για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις:

 1. Περιοχή/γειτονιά. Είναι σημαντικό να μένεις σε μία γειτονιά που να μην φοβάσαι να κυκλοφορήσεις το βράδυ. Στο Εδιμβούργο δεν υπάρχει εγκληματικότητα, όμως όπως και να το κάνουμε καλό είναι να μένεις κάπου ήσυχα και άνετα. Επίσης, μετράει πολύ αν το σπίτι σου βρίσκεται κοντά σε supermarket ή mini market, τράπεζα ή ΑΤΜ και γενικά μαγαζιά που θεωρείς εσύ σημαντικά.
 2. Συγκοινωνίες. Εξίσου σημαντικές είναι και οι συγκοινωνίες. Να βρεις σπίτι σε μία περιοχή που να περνάνε τουλάχιστον 2 διαφορετικές γραμμές.
 3. Τρύπες. Όταν θα μπεις στο σπίτι για να το δεις θα σου πρότεινα να ρίξεις μια ματιά μέσα στα ντουλάπια για τυχόν τρύπες. Έχω ακούσει ότι πολλά σπίτια έχουν απρόσμενους επισκέπτες (ποντίκια) και είμαι σίγουρη ότι δεν θα ήθελες να έχεις ένα.
 4. Θερμότητα. Να ρωτήσεις αν το σπίτι έχει κεντρική ή αυτόνομη θέρμανση και αν έχει γκάζι. Το γκάζι είναι πολύ καλύτερο καθώς θα έχεις πάντα θέρμανση και ζεστό νερό και είναι πιο οικονομικό.
 5. Παράθυρα. Καλό είναι το σπίτι να έχει διπλά παράθυρα, καθώς κρατάνε τη ζέστη μέσα πολύ πιο αποτελεσματικά απ’ότι τα μονά.
 6. Φωτεινότητα. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό ένα σπίτι να έχει φως, οπότε θα σου πρότεινα να το κοιτάξεις αυτό. Καθώς είναι μια βόρεια χώρα και ο ήλιος το χειμώνα δεν είναι αρκετός, είναι σημαντικό το σπίτι να έχει αρκετά παράθυρα και να το χτυπάει ο ήλιος (όταν υπάρχει).

Αυτά είναι μόνο κάποια από τα πράγματα που θα σου πρότεινα να προσέξεις στην αναζήτησή σου, όμως μπορείς να το ψάξεις λίγο παραπάνω στο Ίντερνετ.

Τι γίνεται όταν με διαλέξουν;

Όταν σε διαλέξει ο ιδιοκτήτης, το μεσιτικό έρχεται σε επικοινωνία μαζί σου και κανονίζετε να πας όσο πιο σύντομα γίνεται στο γραφείο να δώσεις το καπάρο και να υπογράψεις το συμβόλαιο. Να θυμάσαι ότι μέχρι να δώσεις το καπάρο το σπίτι δεν το κατοχυρώνεις, οπότε και την ίδια μέρα αν μπορείς να πας να το δώσεις να πας. Μαζί με το συμβόλαιο θα σου δοθεί το inventory το οποίο είναι ένας κατάλογος με όλα όσα έχει το σπίτι μέσα (έπιπλα, διακοσμητικά) καθώς και την κατάσταση του σπιτιού. Θα σου δοθεί χρόνος και θα σου ζητηθεί να το εξετάσεις για να δεις αν όλα όσα λέει ο κατάλογος είναι ακριβή. Καλό είναι να κάνεις και εσύ το δικό σου προσωπικό inventory ή τουλάχιστον να βγάλεις φωτογραφίες ώστε να σιγουρέψεις ότι συμφωνείτε. Ο λόγος είναι ότι όταν φύγεις θα πρέπει να είναι όλα όπως τα βρήκες. Και δεν μιλάμε μόνο για έπιπλα και αντικείμενα αλλά και για την κατάσταση του σπιτιού.

Ποια θα είναι τα έξοδά μου για το σπίτι;

Εκτός από το καπάρο που πληρώνεις μία φορά τα πάγια έξοδα θα είναι τα εξής:

 1. Ενοίκιο
 2. Council tax + νερό
 3. Ρεύμα

Άλλα έξοδα που θα έχεις είναι:

 1. Τηλεόραση, αν αποφασίσεις να βάλεις
 2. Ίντερνετ

 

ΕΡΓΑΣΙΑ

Όσον αφορά την αναζήτηση εργασίας, σου προτείνω να διαβάσεις το άρθρο μου που θα το βρεις εδώ, όπου μιλάω για το τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς στη Σκωτία και τι βήματα θα ακολουθήσεις για να εργαστείς. Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σε προσλάβουν αμέσως. Θα πρέπει να είσαι διατεθειμένος να δουλέψεις σε μαγαζιά ή εστιατόρια/καφετέριες πρώτα, κάτι το οποίο είναι λογικό, αφού χρειάζεσαι μια δουλειά ώστε να βρεις σπίτι και να πληρώνεις τα έξοδά σου. Με μία βόλτα στο κέντρο της πόλης μπορείς να βρεις αμέτρητες αγγελίες σε μαγαζιά. Ένα σενάριο θα ήταν να δουλέψεις σε κάποιο μαγαζί προσωρινά, να βρεις σπίτι και μετά, παράλληλα με τη δουλειά σου, να κάνεις αιτήσεις σε σχολεία. Να ξέρεις ότι μια καλή ιδέα για εκπαιδευτικούς που θέλουν μία προσωρινή δουλειά μέχρι να ξεκινήσουν σε σχολείο είναι τα λεγόμενα after school clubs. Αυτά στεγάζονται σε σχολεία και η διαδικασία είναι ότι μετά το σχολείο απασχολείς παιδιά δημοτικού κάνοντας δραστηριότητες (κάτι σαν το δικό μας ολοήμερο). Αν κάνεις αναζήτηση στο google θα βρεις αρκετές εταιρίες που προσφέρουν τέτοιες ευκαιρίες.

ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις μόλις φτάσεις είναι να αγοράσεις κάρτα από βρετανικό πάροχο, καθώς είναι απαραίτητη για την αναζήτηση σπιτιού καθώς και για να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σου τυχόν ενδιαφερόμενοι εργοδότες. Στην Σκωτία δημοφιλείς πάροχοι είναι οι Giffgaff, Three και O2. Σου προτείνω την Giffgaff, την οποία έχω και εγώ, καθώς έχει πολύ οικονομικά πακέτα και μπορείς να βρεις εύκολα κάποιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (NATIONAL INSURANCE NUMBER)

Το National Insurance Number (ή αλλιώς NINo) είναι ο αριθμός ασφάλισής σου και θα πρέπει να φροντίσεις να κλείσεις ραντεβού για να τον βγάλεις όσο πιο σύντομα μπορείς. Είναι απαραίτητος αν θες να εργαστείς και να ζήσεις στη Σκωτία. Κάποιοι εργοδότες (π.χ. σε εστιατόρια και μαγαζιά) μπορεί να σε προσλάβουν και χωρίς αυτό, έστω για λίγες ημέρες, όμως θα πρέπει να φροντίσεις να τον βγάλεις και να τους τον δώσεις αμέσως. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά μπες σε αυτόν τον σύνδεσμο, όπου θα βρεις τα τηλέφωνα επικοινωνίας για να κλείσεις ραντεβού καθώς και τα έγγραφα που χρειάζεται να έχεις μαζί σου.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ

Για να ανοίξεις τραπεζικό λογαριασμό καλό είναι να κάνεις πρώτα μία έρευνα σχετικά με τις τράπεζες που υπάρχουν και με το τι προσφέρουν. Έπειτα, μπορείς να κλείσεις ραντεβού σε αυτή που σε ενδιαφέρει και να μιλήσεις με έναν εκπρόσωπό τους ο οποίος θα σε ενημερώσει για το λογαριασμό που σου ταιριάζει. Γενικά πιο εύκολα σου ανοίγουν λογαριασμό αν έχεις ήδη βρει δουλειά. Στην περίπτωση αυτή θα ζητήσεις μία επιστολή από τον εργοδότη σου η οποία θα επιβεβαιώνει οτι εργάζεσαι όντως και το ποσό που σε πληρώνει. Δημοφιλείς τράπεζες είναι: National Bank of Scotland, Royal Bank of Scotland, TSB, Nationwide. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες τους καθώς και για τη διαδικασία που χρειάζεται ώστε να ανοίξεις λογαριασμό θα βρεις στις σελίδες.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ (GP)

Μόλις λάβεις τον αριθμό ασφάλισης και αφού έχεις βρει σπίτι θα πρέπει να εγγραφείς στον GP (General Practitioner). Πρόκειται για τον γενικό παθολόγο στον οποίο θα απευθύνεσαι για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Ακόμα και να θες να δεις γιατρό άλλης ειδικότητας, θα πρέπει πρώτα να πας στον γενικό παθολόγο και αν εκείνος το κρίνει απαραίτητο θα σε παραπέμψει σε κάποιον γιατρό ειδικότητας αλλιώς θα σου χορηγήσει ο ίδιος θεραπεία. Το γεγονός ότι πρέπει να γραφτείς στον παθολόγο αφού βρεις σπίτι συμβαίνει επειδή όταν πας να γραφτείς ζητάνε τη διεύθυνσή σου. Στη Σκωτία ο γιατρός τον οποίο επισκέπτεσαι είναι ο γιατρός της περιοχής σου, δεν μπορείς δηλαδή να μένεις σε μία περιοχή και να επισκεφτείς γιατρό σε άλλη. Για να δεις τι παίζει σχετικά επισκέψου τον σύνδεσμο αυτόν.

ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ

Το κόστος ζωής δεν είναι πολύ ακριβό αν σκεφτείς τους μισθούς που δίνονται. Τα ενοίκια γενικά είναι σχετικά ακριβά, γι’ αυτό θα σου πρότεινα το πρώτο σπίτι που θα βρεις να το μοιράζεσαι. Μπορεί να βρεις σπίτια και με 600 – 700 λίρες, όμως όλα όσα έχω δει σε αυτά τα λεφτά είναι υπόγεια ή οι συνθήκες δεν είναι πολύ καλές. Τα πάγια έξοδα που έχει ένα σπίτι είναι κατά μέσο όρο γύρω στις 100 λίρες, εξαρτάται πάντα από το αν μένεις μόνος ή όχι και από την περιοχή στην οποία μένεις (το council tax εξαρτάται από την περιοχή). Το supermarket θεωρώ πως είναι οικονομικό, αλλά και πάλι εξαρτάται από που ψωνίζεις. Εγώ ψωνίζω από Lidl και Tesco, αν ψωνίσεις απο Sainsbury’s θα σου βγει πιο ακριβό. Το να βγεις έξω για φαγητό ή να πας σινεμά είναι ακριβό. Ο καφές και το ποτό δεν είναι τόσο. Οι μεταφορές είναι ακριβές, όμως σε συμφέρει να βγάλεις μηνιαία κάρτα αν μετακινείσαι με το λεωφορείο καθημερινά, η οποία σου γλιτώνει τα μισά χρήματα. Τσέκαρε τη σελίδα αυτή για περισσότερες λεπτομέρειες.

Καλή επιτυχία στη νέα σου αρχή!!

 

IMG_6877Η Σάρα Τσομπανίδη κατάγεται από την Πάτρα. Σπούδασε δασκάλα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και πραγματοποίησε Erasmus στην Ιταλία και τη Φινλανδία. Πλέον ζει μόνιμα και εργάζεται ως PSA στο Εδιμβούργο.

13 thoughts on “Φύγαμε για Σκωτία!

 1. Μπορείς να μας πεις τι μισθοί παίζουν; Όταν μιλάς για ενοικίαση εννοείς ολόκληρου σπιτιού ή δωματίου; Πόσο πρέπει να στοιχίζει το ενοίκιο και οι λογαριασμοί για να τα βγάζει κάποιος πέρα;
  Ευχαριστώ

  Liked by 1 person

 2. Για μισθούς εκπαιδευτικών τσέκαρε τη σελίδα αυτή: http://www.eis.org.uk/Pay-And-Conditions-Of-Service/Salary-Scales. Αν εργαστείς σαν βοηθός δασκάλας ο κατώτερος μισθός είναι γύρω στις 15.000/χρόνο. Και ανάλογα με τα χρόνια που δουλεύεις ανεβαίνεις σε μισθό (αυτό ισχύει για όλες τις δουλειές). Αν δουλέψεις σε μαγαζιά/εστιατόρια ο βασικός μισθός είναι γύρω στις 7,85 λίρες την ώρα.
  Όσον αφορά την ενοικίαση μπορείς να νοικιάσεις είτε σπίτι είτε δωμάτιο και να μοιράζεσαι τους κοινόχρηστους χώρους. Και τα δύο παίζουν, ανάλογα τι σε βολεύει. Σίγουρα το να νοικιάσεις δωμάτιο είναι πιο οικονομικό από το να νοικιάσεις ολόκληρο σπίτι. Για να τα βγάζεις πέρα με ολόκληρο δικό σου σπίτι πιστεύω πως πρέπει να παίρνεις μισθό 1000 λίρες το λιγότερο. Αν νοικιάσεις με άλλον και με 800 λίρες τα βγάζεις πέρα.

  Liked by 1 person

 3. Καλησπέρα. Είμαι στην διαδικασία για να αποκτήσω την άδεια και με ενημέρωσαν για τα μαθήματα που μπορώ να αναλάβω. Βέβαια αναφέρουν ότι έγινε provisional registration και πως θα πρέπει έχω 190 η 270 μέρες σε σχολείο τους..αυτό ισχύει για όλους;

  Liked by 1 person

  1. Καλησπέρα Παύλο,
   Ναι πρέπει πρώτα να σου χορηγήσουν provisional registration αφού δεν έχεις σπουδάσει στη Σκωτία και μετά, ολοκληρώνοντας τις 190 ή 270 μέρες, θα σου χορηγήσουν full registration. Ναι, απ’όσο ξερω ισχύει για όλους τους εκπαιδευτικούς, τουλάχιστον σε nursery, primary και secondary. Για καθηγητές πανεπιστημίου δεν ξέρω τι ισχύει.

   Liked by 1 person

 4. Καλησπέρα Σάρα και συγχαρητήρια για το άρθρο σου, είναι αρκετά χρήσιμο! Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σου κάνω κάποιες ερωτήσεις,αφού τελειώνω κι εγώ φέτος το παιδαγωγικο τμήμα και σκοπεύω το επόμενο βήμα μου να είναι το Εδιμβούργο. Αρχικά, πιστεύεις ότι έπραξες σωστά?; Αξίζει τελικά, τόσο από οικονομικής άποψης όσο και εμπειρίας σε ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα? Ακόμα, πως σε υποδέχτηκαν, υπήρχαν δυσκολίες μέσα στη τάξη; Και έπειτα από ποσό καιρό μπορείς να εργαστείς ως δάσκαλος και όχι σαν βοηθός; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  Like

  1. Καλησπέρα Άννα, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
   Ναι, πιστεύω ότι ήταν μια πολύ καλή απόφαση το να έρθω εδώ, μέχρι στιγμής δεν το έχω μετανιώσει. Σίγουρα όταν παίρνεις μία τέτοια απόφαση είσαι διατεθειμένη να “χάσεις” κάποια πράγματα αλλά κερδίζεις άλλα. Δεν θα έχεις φίλους και οικογένεια μαζί αλλά μπορεί αυτό να είναι το βήμα που θα σου εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον, γιατί κακά τα ψέματα στην Ελλάδα τα πράγματα είναι άσχημα και η προοπτική επαγγελματικής εξασφάλισης αλλά και οι ευκαιρίες εξέλιξης είναι λίγες. Η Σκωτία μπορεί να έχει και αυτή τα θεματάκια της (και ποια χώρα δεν τα έχει;) αλλά τουλάχιστον προσφέρει ένα πολύ καλό επίπεδο ζωής και εκπαίδευσης. Έχουν ένα σύστημα μαθητοκεντρικό (student-centred, child-led) το οποίο είναι πολύ κοντά σε εκείνο της Φινλανδίας και αυτό είναι πολύ καλό τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για τους δασκάλους. Οι προοπτικές καριέρας είναι υψηλές και οι ευκαιρίες για lifelong learning αμέτρητες. Από οικονομικής άποψης είναι λίγο τσιμπημένα, το Εδιμβούργο είναι ακριβό. Όμως θεωρώ πως βγαίνει, ειδικά αν συγκατοικείς με κάποιον (γιατί τα περισσότερα χρήματα φεύγουν στο νοίκι). Από άποψη ζωής είναι πολύ καλά, πολλά πράγματα να δεις και να κάνεις και ευκαιρίες να γνωρίσεις κόσμο.
   Όταν ήρθα στο Εδιμβούργο δούλευα για 3 μήνες σαν σερβιτόρα. Μετά βρήκα δουλειά ως playworker σε ένα after school club και τελικά σαν βοηθός δασκάλας, όπου δουλεύω μέχρι τώρα. Θεωρώ ότι δεν είχα κάποιο θέμα από άποψη υποδοχής, μου φάνηκαν ανοιχτοί όλοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν. Ειδικά στο σχολείο που δουλεύω σαν βοηθός υπάρχουν άνθρωποι πάντα πρόθυμοι και με έχουν βοηθήσει πολύ. Μέσα στην τάξη υπάρχουν δυσκολίες, όπως σε οποιαδήποτε τάξη. Η Σκωτία υποστηρίζει πολύ τις inclusive pedagogies και αυτό στην πράξη σημαίνει ότι στα σχολεία εκπαιδεύονται και παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (π.χ. αυτισμό) το οποίο αντικειμενικά επηρεάζει και δυσκολεύει το μάθημα. Υπάρχουν πολλά παιδιά που κατάγονται από άλλες χώρες και άλλες ηπείρους, κάτι το οποίο είναι μία έξτρα δυσκολία καθώς οι δάσκαλοι πρέπει να έχουν υπόψιν τους αυτόν τον παράγοντα και να κάνουν planning σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτών των παιδιών. Θα έλεγα πως είναι αρκετά challenging το να δουλεύεις σαν δάσκαλος εδώ αλλά πάντα έχεις υποστήριξη από το σχολείο σου (και έτσι πρέπει να είναι). Επίσης και εδώ οι δάσκαλοι διαμαρτύρονται γιατί έχουν αρκετό φόρτο εργασίας και ο μισθός δεν αντιπροσωπεύει τη δουλειά τους.
   Όσον αφορά την τελευταία σου ερώτηση, ακόμα δουλεύω σαν βοηθός και τον Γενάρη θα κλείσω 1 χρόνο σε αυτή τη θέση. Δεν μπορώ να πω πως έχει πάει χαμένος αυτός ο χρόνος γιατί έμαθα πολλά και σε όλο αυτό το διάστημα είχα την ευκαιρία και τον χρόνο να προσαρμοστώ στην αλλαγή, να εξασκήσω τα αγγλικά μου και να μάθω το σύστημά τους. Αυτό που με βοήθησε όμως ακόμα περισσότερο ήταν το μάθημα Returning to Teaching που παρακολούθησα στο πανεπιστήμιο εδώ στο Εδιμβούργο μέσα από το οποίο έμαθα τα πάντα για το εκπαιδευτικό σύστημα, τους νόμους και τις πολιτικές και πλέον όταν συζητάμε κάτι δεν τους κοιτάω σαν εξωγήινος :P. Δεν ξέρω πότε θα εργαστώ σαν δασκάλα όμως πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένω πολύ ακόμα, ήδη έχω κάνει κάποιες συνεντεύξεις και περιμένω απάντηση. Πάντως το πόσο γρήγορα θα βρεις δουλειά εξαρτάται. Εξαρτάται από το τι κάνεις για να αυξήσεις τις πιθανότητές σου, το πόσο το ψάχνεις και υπάρχει και λίγο ο παράγοντας τύχη. Πρόσφατα έμαθα ότι ένας δάσκαλος από Ελλάδα βρήκε δουλειά αμέσως, χωρίς να κάνει κανένα επιπλέον μάθημα. Μια γνωστή μου έκανε πρώτα το PGDE, εγώ αποφάσισα να δουλέψω σαν βοηθός και να κάνω το μάθημα στο πανεπιστήμιο. Γι’ αυτό δεν ξέρω να σου πω πόσος χρόνος χρειάζεται για να βρεις δουλειά, πραγματικά εξαρτάται. Όμως κατά τη γνώμη μου αξίζει να κάνεις το βήμα, αν μη τι άλλο πρόκειται για μια εμπειρία που θα σου δώσει, δεν χάνεις κάτι. Και αν βρεις πως δεν σου ταιριάζει πάντα υπάρχει η επιλογή της επιστροφής.
   Αυτά και ελπίζω να βοήθησα!
   Καλή τύχη με ό,τι κάνεις.

   Liked by 1 person

 5. Γεια σου Σαρα! Συγχαρητήρια για το άρθρο σου, είναι πολύ χρήσιμο, περιμένουμε κι άλλα! Φέτος τελειώνω κι εγώ το παιδαγωγικό τμήμα και σκέφτομαι πολύ σοβαρά το επόμενο βήμα μου να είναι το Εδιμβούργο. Θα ήθελα κι εγώ λοιπόν, με τη σειρά μου να σου κάνω κάποιες ερωτήσεις. Μετά από αυτό το καιρό που πέρασε πιστεύεις ότι ήταν σωστή επιλογή ; Eίναι καλύτερα τόσο από οικονομικής άποψης ( συμβαδίζουν τα χρήματα με το κόστος ζωής) όσο και από το εκπαιδευτικό σύστημα; Ακόμα,αντιμετώπισες δυσκολίες μέσα στη τάξη; Πώς σε υποδέχτηκαν; Και έπειτα , μετά από πόσο καιρό μπορείς να εργαστείς ως δάσκαλος και όχι σαν βοηθός; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  Liked by 1 person

  1. Γεια σου Άννα, μου είχες στείλει και άλλο μήνυμα πιο πάνω, σωστά; Αν είσαι η ίδια σου έχω απαντήσει παραπάνω 🙂

   Liked by 1 person

 6. Kαλησπέρα, μήπως υπάρχει κάποιο email που μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας;Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  Liked by 1 person

 7. Kαλησπέρα, μήπως υπάρχει κάποιο email που μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας;Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  Με ενδιαφέρει η Σκωτία, αλλιώς μετακομίζω Ισραήλ δεν έχω κάποιο θέμα. Το θέμα είναι η Ελλάδα.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s